България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Стряскащите картинки върху цигарите са насочени предимно към младите хора

Цената на цигарите не е фактор за тяхното спиране, смята Красен Станчев

27.07.2016 | 07:55 Редактор: Ирина Георгиева
Стряскащите картинки върху цигарите са насочени предимно към младите хора

Върху част от кутиите на цигарите на пазара вече има стряскащи картинки. Те са избрани след голям размисъл. Първоначално е имало доста по-стряскащи картинки, но естетическото чувство надделяло и са премахнати. Това обясни д-р Гергана Гешанова от сдружение "България без дим" в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

Този начин на пакетиране все по-често се разпространява и има доклад на СЗО, че така трябва да стане, отбеляза и икономистът Красен Станчев. Според него обаче не е работа на правителството да се занимава с такива частни сфери като здравето и по този начин "започват да разглеждат избирателите като идиоти, които не могат да преценят кое е вредно за тях или не".

Пушенето е сериозен проблем, посочи д-р Гешанова. Тя обаче е 100% убедена, че "всеки пушач, който види тази кутия няма да се стресне от тази картинка и няма да спре да пуши". "Това не работи по този начин, особено за тези, които искат да пушат. Сред пушачите има процент, който искат да се откажат и такива, които не искат да се откажат."

Стряскащите картинки са насочени към хората, които искат да се откажат от тютюнопушенето и най-вече към младите хора, поясни д-р Гешанова. Според нея в България няма достатъчно превенция и младите хора не са запознати с вредите. Тя цитира и доклад на СЗО, според който българките на 15-години са на второ място в Европа по пушене.

Цената на цигарите не е фактор за тяхното спиране, отбеляза Станчев. Икономистът отчете, че през 2015 г. са изпушени повече къса цигари спрямо 2014 г.

"За 2015 г. приходите от акцизи от тютюневи изделия са приблизително равни на тези акцизи от горива. Министерство на финансите, Митниците, за да осъществят тази регулация ще трябва да правят някакви други неща, които ще ги отдалечат от други важни неща, които ще трябва да правят за приходите", добави той.

По думите на здравното лице, ако цените на цигарите се увеличават само с няколко стотинки, нищо няма да се усети. "Заради това страните, които искат да постигнат някакъв резултат ги увеличават рязко и тогава пушенето намалява и с цените. Картинките имат въздействие върху младите хора."