България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Обстановката в Турция е спокойна - няма риск от навлизане на бежанци

Държавата трябва по един или друг начин да обърне по-голямо внимание върху Главното мюфтийство, добави Джелал Фаик за Bulgaria ON AIR

27.07.2016 | 08:28 Редактор: Ирина Георгиева
Обстановката в Турция е спокойна - няма риск от навлизане на бежанци

Турция сама по себе си е най-близка като религиозно познание за България. Както в Турция, така и в България изповядваме суни ханифизъм и те са най-близки до нас и няма как просто да има, както някои хора твърдят, че Турция отива към ислямизация и няма как това да се осъществява, защото векове наред Турция и като Османска империя и България като част от нея, се е доказало, че няма такива прояви на радикални хора. Това коментира главният секретар и говорител на Главното мюфтийство Джелал Фаик за Bulgaria ON AIR.

На въпрос дали има място за притеснение в контекста на факта, че през последните дни властта в Турция извършва нещо, което мнозина биха нарекли "чистка", Фаик отговори така: "Не мога да се намеся и да взема отношение в чужда страна какво става. Има ли място за притеснение, това ще го кажат нашите политици. Ние не сме политическа институция, а религиозна. Не взимаме страна. Естествено, че е тревожен фактът, че хора посягат на демокрацията по този начин. Ние заемаме страната на народа. Където е народът, там сме и ние"

Ние има една емоционална връзка с Турция, отбеляза Фаил. По думите му много съграждани след така наречения Възродителен процес, който беше в България, са били принудени да се изселят в Република Турция

"Много наши приятели, включително и аз, нашите роднини и приятели са Турция. Това ни притеснява толкова, дали мирът и в геополитически аспект, и в регионален аспект, ще се развали. За това сме притеснени много", обясни той.

Обстановката е овладяна вече в Турция, смята той. Според него няма риск от навлизане на бежанци или поток откъм Турция за България

Главното мюфтийство е против смъртното наказание. Искаме християни и мюсюлмани да живеят спокойно на фона на тези размирици, посочи Фаик.

"Държавата трябва по един или друг начин да обърне по-голямо внимание върху Главното мюфтийство и да разбере, че наистина то в лицето на цялото мюсюлманско вероизповедание  е превенция за предотвратяване на всякакви терористични настроени хора да навлязат в страната", заяви още той.