България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Астрономи и любители ще се съберат тази вечер пред НДК-а - наблюдават нощното небе

Интересните астрономически обекти над София не са никак малко, обясниха Никола Каравасилев и Георги Александров

27.07.2016 | 10:18 Редактор: Ирина Георгиева
Астрономи и любители ще се съберат тази вечер пред НДК-а - наблюдават нощното небе

Тази вече астрономи и любители ще се съберат пред НДК-а и ще наблюдават нощното небе между 21:00 часа и 23:00 часа. Събитието е организирано от Сдружението на ръководителите на олимпийските отбор по природни науки.

Интересните астрономически обекти над София не са никак малко, обясни Никола Каравасилев, който е ръководител на олимпийския отбор по природни науки. В Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR, той разкри, че ще се започне с планетите, които могат да се наблюдават - Юпитер, Сатурн, Марс.

"Ще погледнем и към някои интересни мъгляви обекти като Планетарната мъглявина М27. Ще видим някои известни двойни звезди", добави той.

Астрономът даде пример със съзвездието Лебед, което е част от така нареченият Летен триъгълник, на която най-ярката звезда е Денеб.

"Изключително красива е двойната звезда Албирео, която се намира в съзвездието Лебед, която е в окото на Лебеда. С телескоп може да се види как едната звезда е синя, а другата е жълта", добави Каравасилев.

Лира е доста по-малко съзвездие, което може да се види, но в него има една четворна звезда, която е много интересна, коментира и Георги Александров, който е от Националния отбор по астрономия. По думите му Летният триъгълник е фигурата, която образуват Денеб, Вега и Алтаир. 

В ефира на Bulgaria ON AIR, учените прогнозираха, че Слънцето накрая ще се превърне в бяло джудже.

 


1
0 rate up comment rate down comment 0
de.kamburova@gmail.c
преди 7 години