България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Настимир Ананиев: Оттегляме предложенията в ЗДвП, остава категория "млад водач"

"Искаме да фокусираме нашите усилия в обучителния процес", обясни председателят на Транспортната комисия в НС

26.07.2016 | 08:50 Редактор: Мария Аладжова
Настимир Ананиев: Оттегляме предложенията в ЗДвП, остава категория

Засега внесените предложения от Реформаторския блок в Закона за движението по пътищата се оттеглят, като в сила остава категорията "нов водач", която беше приета на първо четене от депутатите.

Това съобщи в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR председателят на Транспортната комисия в Народното събрание Настимир Ананиев.

"Оттеглихме тези предложения, защото се разбрахме да направим септември месец кръгла маса за младите водачи. Искаме да фокусираме нашите усилия в обучителния процес", обясни народният представител от РБ.

По думите му статистиката сочи, че най-много ПТП-та при начинаещите шофьори се случват през втората година от взимането на книжа, което се обяснява с това, че водачите се отпускат зад волана и допускат повече грешки.

За изминалата година сред най-големите убийци на пътя са скоростта и отнемането на предимство.

Затова категорията "млад водач" трябва да бъде обвързана именно с обучителния процес, а не с увеличаване на глобите, поясни Ананиев.

Той коментира и предложението на автошколите у нас, които настояват част от дейностите на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" да бъдат прехвърлени на тях: "Преди да изискват това от министъра е хубаво да седнат и да се обединят около едни неща, защото различните школи имат различни искания", посочи гостът в студиото.

Сред предложенията, внесени от реформаторите, са възможността за отместване на автомобилите при леки ПТП-а веднага след инцидента и без участието на полицията, за да не се затруднява движението, 1000 лв. и 3 месеца отнемане на книжката за каране в насрещното, а при второ подобно провинение - 6 месеца без книжка и 4000 лв. глоба.