България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

И България трябва да проведе референдум за бежанците, заяви Лидия Делирадева

Съпредседателят на Съюза за директна демокрация и Георги Марков в коментар за политиката на Унгария пред Bulgaria ON AIR

26.07.2016 | 10:20 Редактор: Луиза Божинова
И България трябва да проведе референдум за бежанците, заяви Лидия Делирадева

В европейски мащаб всяка национална държава трябва да се допита до своите граждани. Брюксел е безпомощен, защото група бюрократи взимат решения за сметка на всички народи в европейските страни. Не би могло да има мир и разбирателство между Брюксел и европейските народи, ако този модел продължи да съществува.

Това каза Лидия Делирадева от Българския съюз за директна демокрация в предаването "Сутрешен блок" на телевизия Bulgaria ON AIR.

Трябва да адмирираме усилията на унгарската власт да спази изконното човешко право на глас, каза Делирадева във връзка с референдума за приемане на бежанци, който ще се проведе на 2 октомври в Унгария. Според Делирадева България също трябва да проведе референдум, но не при тези условия, които съществуват сега в нашето законодателство.

"Законът за прякото участие трябва да бъде променен и да бъдат включени гражданите в решенията на властта чрез референдум", посочи Делирадева в ефир. "Право на всеки гражданин е да реши дали иска в държавата му да бъдат допускани бежанци, дали иска да се съобразява с квотите, наложени от Европейския съюз (ЕС). Това нещо трябва да бъде казано от всеки един от нас, а не взето като решение от комисии", подчерта тя.

"Ако българският народ не се обърне към директната демокрация, той ще бъде принуден да изпълнява каквото му каже Брюксел", каза още Делирадева.

Бившият конституционен съдия Георги Марков се включи по телефона.

"Унгария има изключителен държавник, както и останалите страни от Вишеградската четворка. Всичко, което те казаха излезе вярно - днес нас в Европа ни колят, изнасилват, взривяват и застрелват. Една орда от ислямисти, която беше допусната от западноевропейските лидери да мине през всички граници на европейските държави, незачитайки реда и законността", коментира Марков.

"Затова на 2 октомври унгарският народ ще си каже думата по това дали е възможно Европейската комисия, без съгласието на унгарския парламент, задължително да заселва в Унгария мигранти", посочи той.

"Унгария отвсякъде затвори своята граница. В момент 150 мигранти лежат на сръбско-унгарската граница и правят гладна стачка. Защо не се наредят на унгарското КПП, да представят паспортите си, да поискат убежище?", запита Георги Марков. "Германия и Франция сами са си виновни със своята политика. Германците допуснаха милион и сто хиляди да навлязат на тяхната територия. Едно от безумията на Меркел и на Европейската комисия беше това Турция да ни пази - една страна, в която армията е разделена и се тресе от тежки атентати", настоя бившият конституционен съдия.

"Според мен турският президент Реджеп Ердоган използва тези бежанци като разменна монета при договаряне с ЕС за членството", каза още Делирадева. "Толерантността и на българите, и на всички европейските народи не бива да граничи с глупост. В тази връзка трябва да видим какви хора се представят за бежанци. Хора, които стачкуват, за да преминат от една граница в друга и да стигнат до Германия, за да получават там помощи, не са хора, бягащи от войната. Какви са тези млади, здрави, прави мъже, които пресичат границата на тълпи без документи? Това не са бежанци, а икономически мигранти", заяви тя.

Цялото интервю вижте във видеото: