България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Жители на Вакарел излязоха на протест срещу строежа на жп линия

"Този проект е преминал при пълно информационно затъмнение, което говори, че идеята е да се мине под къщите на хората", заявиха протестиращите

25.07.2016 | 07:59 Редактор: Мария Аладжова
Жители на Вакарел излязоха на протест срещу строежа на жп линия

Жителите на населените места край Вакарел излязоха на протест тази сутрин срещу строителството на жп линия. По проект тунелът на отсечката трябва да мине под къщите в с. Плиовци.

Жителите на селото обаче заявиха, че не са знаели за проекта, както и че той може прекъсне водоподаването в района.

"Ние тук в този район и долу на Побит камък, тук всичките села сме на сонди и на кладенци. Опасността е дори потенциална - да се спрат води, да се замърсят води", обясни пред Bulgaria ON AIR жителка на Вакарел.

По думите ѝ прокетът застрашава и лесопарк "Побит камък", който преди години е създаден, за да спрат свлачищните процеси, а с прокопаването на жп трасето паркът ще бъде унищожен напълно.

"Този проект е преминал при пълно информационно затъмнение, което говори, че идеята е да се мине под къщите на хората, за да се спаси една концесия, която граничи с махала Плиовци, което означава, че там ще се добиват инертни материали за самия тунел. Другото голямо притеснение е, че Ихтиманска средна гора е най-богата в България на Уран, не знаем дали има проучвания, с това не сме запознати, и ако при копаенето на тунела се попадне на уранови находища, този уран ще се разнесе по махалите и ще застраши животите на една трета от българското население", алармираха още протестиращите.