България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Иван Стамболов-Сула: Тероризмът се храни от медиите

Всъщност терорът е не толкова това, което се случва в момента, а какво се случва на хората след това - страхът, мерките...

25.07.2016 | 08:51 Редактор: Мария Аладжова
Иван Стамболов-Сула: Тероризмът се храни от медиите

"Тероризмът се храни предимно от вниманието на медиите. Ако една терористична акция не се случи в медиите, не се види от медиите, от нея няма смисъл. Всъщност терорът е не толкова това, което се случва в момента, а какво се случва на хората след това - страхът на хората, мерките, които се взимат спрямо тях, свободите, които им ограничават, всички последици, които лавинообразно се натрупват."

Това каза в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR публицистът и блогър Иван Стамболов-Сула в коментар за снощния инцидент в германския град Ансбах, при който бяха ранени 12 души.

Според Стамболов подобни деяния са резултат от отворената за мигранти политика в ЕС: "Тя въобще не трябваше да се допуска да бъде такава. Защото още от самото начало на тези миграции, станаха абсолютно различни неща - бежанството и мигрирането. И въпреки че се знаеше това нещо, никой не си прави труда да разграничи едното от другото", посочи той.

Още публицистът коментира събитията в съседна Турция и реакцията на турското правителство след неуспешния опит за преврат.

"Притесняшащо впечатление прави това, че техните тайни служби казаха, че не са имали никаква информация за този преврат, а веднага на другия ден имаха списък с превратаджии, с които да се разправят. Подозренията за всички тези действия са, че ще доведат до едно тотализиране на властта, едно укрепване на Ердоган, който ще концентрира в себе си министър-председателската и президентската власт, което е против това, което се маскира под демокрация", коментира гостът в студиото.

Той обаче подчерта, че въпреки търканията с Европа, Турция няма да се откаже от идеята си да бъде член на ЕС и член на НАТО, заключи Стамболов.