България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Инициативен комитет в Каварна събира подписи за свалянето на кмета Нина Ставрева

Жителите на града ще гласуват чрез референдум, заяви пред Bulgaria ON AIR бившият управник Каварна - Цонко Цонев

25.07.2016 | 11:05 Редактор: Мария Аладжова
Инициативен комитет в Каварна събира подписи за свалянето на кмета Нина Ставрева

В Каварна беше учреден Инициативен комитет за провеждане на местен референдум с въпрос: Желаете ли да бъдат предсрочно прекратени правомощията на кмета на Община Каварна - Нина Ставрева?

Това съобщи преди дни на страницата си във Facebook бившият кмет на Каварна Цонко Цонев.

"Такива референдуми са провеждани вече в по-малките населени места, има и съдебна практика, когато общинският съвет не е искал да даде за разглеждане такова искане, съдът го е задължавал", коментира Цонев в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

За да бъде разгледано искането за провеждане на референдум, Инициативният комитет трябва да събере около 2600 подписа на жителите на морския град.

Цонев беше категоричен, че референдумът ще се случи, като очакванията му са до края на август да бъдат уредени административните процедури.

Мотивите на Цонев са групирани в 11 точки, като сред тях бившият управник на града посочва уволнения и съмнителни назначения, както и "източване на бюджета чрез консултантски договори", за които отговарят хора от общинската администрация.

По думите му големи щети са били нанесени и на многопрофилната болница в Каварна, която освен това сега ще работи с по-малък брой легла и по-малък бюджет, съгласно новите правила на НЗОК.

Освен Цонев, в Инициативния комитет членуват Дарина Аргирова, Теодора Георгиева и Марин Митев. Председател на комитета е Пламен Пенчев, който е първият уволнен общински служител, но на първа инстанция е спечелил дело за неправомерно уволнение.

Очаквайте видео с целия разговор