България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Гласоподаването в Турция за президентски избори не било от решаващо значение

Какви са рисковете от извънредното положение в южната ни съседка? Експерти коментират пред Bulgaria ON AIR

25.07.2016 | 08:51 Редактор: Луиза Божинова
Гласоподаването в Турция за президентски избори не било от решаващо значение

Гласоподаването в Турция за президентски избори никога не е било от значение. Резултатът се определя в рамките на страната. Гласовете в чужбина никога не са били определящи.

Това коментира в предаването "Сутрешен блок" социологът Димитър Димитров по отношение на това дали е застрашен вотът на българите в Турция.

По думите на Димитров, това дали ще гласуват 50 или 60 хил. души в Турция не е решаващо за крайния резултат.

"Необходимо е съдействието на турската страна, за да бъде организирано гласуването в Турция", посочи социологът. "Гласоподаването там е пряк лост на натиск върху българската политика", допълни той.

Политологът Калоян Методиев също е на мнение, че гласовете на българите в Турция не са решаващи, но са се превърнали в "краен социален дразнител".

"Много от тези хора не говорят български. У нас се появяват настроения защо те ще гласуват", обясни в ефир той. "Моята прогноза е, че президентски избори ще се правят в Турция, но пак ще наблюдаваме  проблемите, които наблюдаваме през годините - злоупотреби с протоколите, невероятна скорост на гласуване и редица други, които отново ще налеят масло в огъня", каза Методиев.

"Това, което може да направи българската държава, е да използва извънредното положение в южната ни съседка, за да минимизира максимално злоупотребите", посочи той.

"Ситуацията в Турция е много динамична. Самото извънредно положение е въведено по много стар закон. Правомощията, които получава изпълнителната власт са много големи, но не е ясно как тя ще ги упражни и с какви цели", обясни Димитров. Той каза, че няма как да ни засегнат пряко рисковете от извънредното положение.

"Гласуването и събитията в Турция ще повлияят и на президентските избори", посочи Методиев.

"Това, което най-вероятно ще се получи е един странен образ от много големи опашки от хора, такива, които желаят да гласуват, но не могат да стигнат до урните. Възможни са всякакви неразбории, защото броят на секциите е ограничен. Това ще създаде напрежение в рамките на деня, ще има вторичен визуален ефект", прогнозира Димитров.

По отношение на предизборната кампания, която предстои, Методиев каза, че позицията на ГЕРБ все още не е ясна, тъй като партията "три пъти си сменя мнението за профила на кандидате и 3-4 пъти се обърква за сроковете."

"Това говори, че нещо не е наред в държавата. Ние в момента като общество сме лишени от информиран избор", заключи Методиев.

Цялото интервю вижте във видеото: