България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Българи в Турция с писмо до МВнР: Недоволни са от работата на консулствата

От "Нормална държава" настояват за законопроект, уреждащ задълженията на дипломатите ни зад граница

25.07.2016 | 10:03 Редактор: Мария Аладжова
Българи в Турция с писмо до МВнР: Недоволни са от работата на консулствата

Българи в Турция се оплакаха от работата на българските консулства в южната ни съседка.

В писмо, изпратено до МВнР и парламента, са посочени няколко проблема, сред които лиспата на единна база данни на българите, живеещи в Турция. Това разказа в пряко включване в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR Гергана Атасалим, която е сред адресантите на писмото.

"Случвало се е да се обаждаме лично, дори тогава те не ни запитват къде живеете, да оставим телефон за контакт. Има група в социалната мрежа, в която ние сами разменяме информация", обясни тя.

По думите ѝ в консулствата рядко отговарят на обаждания, дори и в посоченото за това време, а в интернет липсвала официална информация за изготвянето на документи от различен тип.

По темата гост в студиото беше и депутатът и лидер на партия "Нормална държава" - Георги Кадиев, който обяви, че ще внесе законопроект, уреждащ задълженията на дипломатите ни зад граница.

Кадиев разкритикува позицията на външното министерство и мълчанието на българския посланик в Турция Надежда Нейнски по време на размириците в Анкара и Истанбул. Според него разнопосочните реакции на българските консулства в Германия и Турция, са знак, че липсва единен правилник за всички външни служители: "В германия веднага публикуваха на генералния консул в Мюнхен - тя ( Антоанета Байчева - бел. ред.) вдигаше телефона, даваше изявления за медии, нямаше забрана да дава изявления. Никой не очаква от г-жа Нейнски да дава политическа оценка още първите минути, но очакваме да даде логистична насока на хората", коментира Кадиев.