България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Психолог за стрелбата в Мюнхен: По-скоро става въпрос за младеж в състояние на амок

Младен Владимиров коментира терора в германския град пред Bulgaria ON AIR

23.07.2016 | 09:50 Редактор: Луиза Божинова
Психолог за стрелбата в Мюнхен: По-скоро става въпрос за младеж в състояние на амок

18-годишните са прекалено крехки, въпреки че ние ги свързваме с пълнолетие и зрялост. Едно такова бомбардиране с неприятна информация от външна среда може силно да невротизира и да доведе младежа до едно състояние, което ние наричаме амок.

Това коментира в извънредното издание на предаването "Сутрешен блок" психологът Младен Владимиров за стрелбата в Мюнхен вчера, извършена от 18-годишен германец от ирански произход в търговски център. Девет души бяха убити, а десетки са ранените. Нападателят се е застрелял в главата след стрелбата.

"По-скоро става въпрос за тревожен младеж в състояние на амок и много по-малко може да се говори за терористичен акт", подчерта Владимиров в ефир.

"Ако преди години ние имахме девалвация на финансовите ценности, то в момента имаме загуба на чисто човешките ценности. Все повече приятелите ни са виртуални, парите ни също са виртуални. В този смисъл, при загуба на ценности и идентичност, този човек не знае как да реагира и започва да става враждебен към външния свят", обясни психологът.

За действията на властите в Мюнхен той посочи, че е имало "много добър алгоритъм на работа при екстремна ситуация."

"Тероризмът си поставя някакви цели - дали ще държи страх, дали ще отправя някакви послания или ще се опитва да се бори за територия. Ние тук обаче не знаем каква е целта", каза още Владимиров. "По-скоро си мисля за това, че младежът не е издържал на някакво натоварване. Вероятно това, че идват прекалено много бежанци в Германия. Всъщност хората имат нужда да защитават границите си", заключи той.