България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Проблемът с бежанците и тероризма в Европа

Иво Инджов и Йордан Божилов коментират стрелбата в Мюнхен и емигрантската криза пред Bulgaria ON AIR

23.07.2016 | 11:17 Редактор: Луиза Божинова
Проблемът с бежанците и тероризма в Европа

Случилото се в Мюнхен ще бъде поставено в рамките на проблема с бежанците и тероризма в Европа, защото е извършено от човек, който няма германски корени.

Това коментира политологът Иво Инджов в извънредното издание на предаването "Сутрешен блок" по телевизия Bulgaria ON AIR.

"Със сигурност Ангела Меркел сгреши, защото от едно ниво на толерантност, което е необходимо, тя премина допустимите граници", каза още той. "Милиони тръгнаха към Европа, те не признават други страни, искат да отидат в Германия."

По думите му, без да се проучва статусът на емигрантите, те са били допускани в Германия, като не се е правило разлика между икономически емигранти и такива, които търсят убежище.

"В Европа най-активни в момента са представители на ислямското вероизповедание, които са живели в Европа, интегрирани са", посочи Инджов. "Аз очаквам засилване на мерките и по-сериозни филтри за допускане на мигрантите, но въпросът е какво ще се прави с тези, които вече са в Европа и Германия", заяви политологът. По думите му има голямо напрежение между правителството в Бавария и властите в Берлин заради бежанците.

В ефир се включи и експертът по сигурността Йордан Божилов. "В Европа има прекалено много проблеми на социално ниво. Много групи хора или индивиди не намират достатъчна реализация, поради което се радикализират. Бих говорил по-скоро за ислямизация на този радикализъм, а не за радикализация на исляма", посочи Божилов.

Въпросът е какво ще прави Германия с емигрантите, защото това е нов проблем, заяви Инджов.

"Вторачихме се в това, че едва ли не Меркел е поканила бежанците. Не съм сигурен, че сме на правилната позиция", категоричен е Божилов. "Бежанската криза се стовари в един момент, когато ескалира напрежението в Сирия по линия на гражданската война в страната и безобразията на "Ислямска държава".

Божилов твърди, че "ще бъдем свидетели още много дълго време" на бежански вълни.

Иво Инджов е на мнение, че тероризмът трябва да бъде преборен там, където възниква - "конфликтните огнища в Близкия изток."

По отношение на това доколко България е засегната, Йордан Божилов посочи, че в страната ни са правени много малко изследвания за това кои са уязвими групи, кои са податливи на радикализъм.

"Трябва да се изгради доверието между службите за сигурност и хората", настоя експертът. "Координация между службите е необходима, но общество-служби - това е много важно за борбата с радикализма."

"Трябва да си пазим по-добре границите", заключи Иво Инджов.