България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Пътят на Европа в борбата с тероризма

Основната причина е в Близкия изток, заяви Елена Йончева пред Bulgaria ON AIR

23.07.2016 | 11:59 Редактор: Луиза Божинова
Пътят на Европа в борбата с тероризма

Журналистката Елена Йончева се включи в извънредното издание на предаването "Сутрешен блок" на телевизия Bulgaria ON AIR с коментар за борбата с тероризма в Европа.

"Тероризмът е методология и трябва да се направи така, че огнището, където се разраства - да бъде унищожено", каза Йончева в телефонна връзка. "Едно от тези места е Сирия. Там все още има групировки на различни ислямистки движения и ние не знам нашият демократичен свят какво прави срещу тях", допълни тя.

"Днешният разговор в Европа не е дали ще има терористично нападение, а кога и къде. Това вече е страшното", подчерта журналистката.

"Основната причина е в Близкия изток, където тези хора са обучавани, откъдето тръгва това зарибяване по социалните мрежи. Европа има достатъчно сили да започне процес на постепенно изкореняване на тези клетки", настоя тя.

На въпрос какво предстои за нашата страна, Йончева каза: "Надявам се, че България е прекалено малък играч в световната политика и няма да ни засегне по този начин, по който се случва във Франция, Германия, Белгия. Нашето общество е достатъчно толерантно все още. Няма почва за изява на такива фанатизирани елементи."

"След опита за преврат в Турция имам подозрения, че страната ще започне по-активен диалог с Дамаск и ще прекъсне тази магистрала за джихадистите към Сирия", заключи Елена Йончева.