България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ксавие Лапер дьо Кабан: Мюсюлманското малцинство във Франция е добре интегрирано

Опасна е тенденцията, че потенциалните атентатори лесно осъществяват връзка с джихадисти, коментира пред Bulgaria ON AIR посланикът на Франция у нас

20.07.2016 | 08:59 Редактор: Мария Аладжова
Ксавие Лапер дьо Кабан: Мюсюлманското малцинство във Франция е добре интегрирано

Франция е държава с добре интегрирано мюсюлманско малцинство, но все пак се намират такива представители на тази общност, които ИДИЛ изпозлва, за да разедини европейската общност чрез терористични атаки и всяване на страх.

Това каза в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR посланикът на Франция в България Ксавие Лапер дьо Кабан. Той посочи, че според него службите във Франция работят добре, но е трудно да бъдат локализирани единичните случаи, в които се оказва, че нападателите преди не са били свързани с различни групировки и сами решават, че искат да извършат подобно деяние, какъвто се предполага, че е случаят с нападателя в Ница.

"Този човек не може сам да организира атентата. Той се е свързал бързо и лесно с хора, които са джихадисти, които са му помогнали да организира и да подготви всичко за атентата. И това е много опасно - не само, че има луди хора като него, но защото този тип хора могат да намерят помощ от хора, които знаят как се подготвя такъв атентат", посочи посланикът.

Той беше категоричен, че най-лошата реакция при и след подобна атака е паниката.

Чуйте цялото интервю