България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Сътресенията в Турция дават отражение върху туризма на страната

Тази нощ Истанбул показа най-мащабната и най-продължителна демонстрация

19.07.2016 | 09:26 Редактор: Ирина Георгиева
Сътресенията в Турция дават отражение върху туризма на страната

Тази нощ Истанбул показа най-мащабната и най-продължителна демонстрация. Протестът продължи до сутринта. Площад Таксим беше изпълнен с хора, коментира репортерът на Bulgaria ON AIR Методи Владимиров. По думите му протести е имало и в други турски градове. Те се правят с цел подкрепа на президента Реджеп Ердоган и своеобразна демонстрация на политическа мощ от управляващите в Турция.

"Тук съм да бъда с хората, които застанаха срещу военния преврат. Това беше нещо ужасно и загинаха много наши братя и сестри. Тук сме, за да покажем, че сме силни и че сме заедно. Идваме ден след ден, за да покажем, че сме срещу преврата и това ще продължи, докато не ни кажат да напуснем улиците и площадите, за да се приберем по домовете си. Кога обаче това ще стане ще каже или президентът, или правителството", заяви един от демонстрантите.

"За жалост ситуацията беше особено напрегната през последните дни. Опитът за преврат се отрази не само върху туризма и хората на почивка, но и като цяло върху тези, които живеят тук. Към момента обаче всичко е нормално и ситуацията се стабилизира. Отново имаме заявки за почивки от наши клиенти. Да, в продължение на два дена действително имаше голям отлив, но сега всичко е нормално. В петък, когато се случи опитът за преврат нашите туристи бяха особено загрижени за ситуацията в страната. Част от клиентите ни отмениха резервациите или ги отложиха за по-късен период", посочиха от туроператорските фирми.

От вчера на площад Таксим е издигната и сцена, на която политици излизат с ключови послания, заяви Владимиров. По думите му всички тези сътресения, които се наблюдават в Турция се отразяват и върху туризма на страната.

"В петък вечерта имахме страшно много работа. След атентата на Ататюрк положението се успокои и туроператорите, с които работим много бяха повярвали, че няма да има повече такива случаи. В цялата седмица до петък имахме страшно много резервации. Работихме до късно вечерта. Настроихме се да работим и в събота, докато по пътя започнаха строги проверки. Помислихме, че те са свързани с атентата на летище Ататюрк и не обърнахме достатъчно внимание. Докато се прибера беше около 21:30, а след час имахме туристи, които трябваше да излетят през нощта. Оттам ни звънна нашият екскурзовод, който обясни, че летището е било заградено с танкове", разказа представителка на една от най-големите туристически фирми в Турция.

"Никой не знаеше какво се случва в страната. Всички полети бяха отменени, туристите питаха какво да правят. Започнахме да звъним на хотела им, който беше пълен. Те искаха да останат, стига да са в безопасност", добави тя.

В събота във фирмата са започнали да идват запитвания от туристи с въпроса: "Какво да правим?" По думите й тогава не е знаела какво да отговори, но днес ситуацията вече е по-спокойна, а хората са започнали да си искат резервациите обратно.