България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Лоша постановка, лоши изпълнители... пучът в Турция

Николай Радулов, Мажд Алгафари и Николай Цонев коментират пред Bulgaria ON AIR неуспешния преврат в южната ни съседка

18.07.2016 | 09:23 Редактор: Луиза Божинова
Лоша постановка, лоши изпълнители... пучът в Турция

Лошо режисиран театър, лоша постановка, лоши изпълнители. Така председателят на партия "Нова алтернатива" и бивш министър на отбраната Николай Цонев определи опита за военен преврат в Турция, станал в нощта на 16 срещу 17 юли.

"Ако армията беше решила наистина да извърши преврат, то би го извършила. Смятам, че това е постановка от турския президент, който по този начин ще затвърди своята диктатура. Жалко за загиналите хора", коментира Цонев в предаването "Сутрешен блок" на телевизия Bulgaria ON AIR.

Два дни след преврата близо 7 хиляди души са уволнени, арестувани, идентифицирани като участници в преврата. Това значи, че или се е знаело за преврата от преди това, или това е списъкът на всички, които са недоволни от Реджеп Ердоган, посочи в ефир експертът по сигурността Николай Радулов.

"Ердоган трябва да го впишат в Гинес. Не може за толкова кратко време някой да потуши един преврат", категоричен е журналистът Мажд Алгафари.

Радулов посочи, че е немислимо турските спецслужби да пропуснат толкова очевидни неща.

"Дори и да е имало някакъв опит за преврат, той е бил известен от самото начало. Ердоган и хората около него са чакали да щракне капанът, за да го използват за своите нужди".

"Демокрация в Турция няма, тя се намира извън страната", подчерта Мажд Алгафари.

"Турция започна да прави някои неща на своя глава. Не се съобразява с НАТО, нито с външната политика. Самият Ердоган направи преврат в Турция и го използва за себе си", настоя журналистът.

По думите на Радулов това е опасно, защото нещата, които Турция извърши през последната половин година, всяко от тях можеше да послужи за запалване на световна война.

"Това са провокации, които целят други неща - засилването на Ердоган, той иска да покаже колко е предан на НАТО, но го прави така, че излиза обратно", коментира експертът.

"Или този преврат е абсолютно фалшив, или тези, които са били заети в него са свързани с терористичните актове пряко", заяви той.

На въпрос какво предстои оттук насетне за Турция, Николай Цонев каза, че Ердоган ще се опита да затвърди властта си, да я узакони, за да може противниците му да влезнат в затвора и да бъдат отстранени.

"При едни избори Ердоган ще ги спечели с много по-голяма сила, ще промени Конституцията и ще направи това, което от много години иска да направи", прогнозира Алгафари.

"Той през цялото време извива ръцете на Европа".

По думите на Николай Радулов легендата за това, че само Ердоган спира бежанските вълни към Европа се разруши.
За отношенията между САЩ, Русия и Турция, Цонев каза, че няма голяма възможност те да се влошат.

"Предполагам, че отношенията между Русия и Турция ще бъдат все повече затопляни с цел икономическите проекти, които Русия има да осъществява на турска територия. А отношенията между НАТО, САЩ и Русия предполагам, че ще започнат да се подобряват", заяви той.

Николай Цонев заяви, че трябва да засилим вниманието си върху нашата национална сигурност, да предприемем охранителни мерки, с които да възпрем евентуално някаква агресия.

"Да не допускаме напрежението, което е в Турция, да влияе на нашия живот", настоя Мажд Алгафари.

Николай Цонев пък подчерта, че случаят в Ница показа, че всички по всяко време трябва да бъдем готови да се защитим.

"Може би до някаква степен вече се приключи с радикалния тероризъм. Това вече е тероризъм на отчаяни хора", заключи Мажд Алгафари.

Цялото интервю вижте във видеото: