България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Когато детето ти е болно от диабет - историята на една майка

Диабетът се е настанил в дома на Доротея Луканова през ноември 2014 г.

18.07.2016 | 10:32 Редактор: Ирина Георгиева
Когато детето ти е болно от диабет - историята на една майка

Диабетът се е настанил в дома на Доротея Луканова през ноември 2014 г. Тогава тя е разбрала, че синът й Денис е засегнат от коварната болест.

"Единственият начин нещата да тръгнат в правилната посока - диабетът се приема като част от семейството, съобразяваме се доколкото е необходимо медицински и здравословно с неговите изисквания и продължаваме, както сме живели досега", обясни Доротея.

В началото, когато се разбере диагнозата не се мисли много, защото често детето попада по спешност в болницата, посочи Доротея. По думите й всичко става като филмова лента - следваш стъпките, учиш, има много стресираща информация.

По думите й за едно дете под 18 години с диабет тип 1 получава 1100 лентички за измерване на кръвна захар с глюкомер - традиционната система за измерване с убождане на пръстчето. "При нашата чистота на измерването стигат за 4 месеца и половина - оттам нататък се купуват".

Семейството на Денис обаче са му купили електронен апарат от Германия със сензор, който се сменя през 2 седмици. По този начин детето не се стресира толкова много, смята Доротея и допълни, че такива апарати все още няма в България.

Същевременно Доротея публикува и сборника от разкази "Детство". По думите й идеята за него е преди диабетът да се роди в техния дом, но е реализирана тогава.

"Съвсем случайно ми хрумна, че би се получила страхотна книга, ако всеки един човек разкаже един мил детски спомен като разказ, като позитивна енергия, събрана на едно място. Миналата пролет след като прекарахме 10 дена с Денис за откриването на диабета в диабетното отделение. Началото беше трудно, защото разказите се събираха по-бавно. В момента са издадени 35 различни истории от 34 различни автора", обясни тя.