България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Стотици делфини измират по Черноморието ни

За 2015 г са около 300, институциите бездействат, посочи за Bulgaria ON AIR Мирослава Петрова от сдружението "Да запазим Корал"

08.07.2016 | 09:21 Редактор: Тодор Петров
Стотици делфини измират по Черноморието ни

И тази година страната ни е изправена пред проблема с измирането на делфини по Черноморието. От сдружение "Да запазим Корал" обвиниха институциите в безхаберие и бездействие. От своя страна те обявиха, че за момента няма масова смъртност, но ще вземат необходимите мерки.

Имаме още 6 случая с умрели делфини на плажа "Корал". По наша инициатива беше проведено задълбочено изследване на всички данни, като за миналата година загиналите делфини са около 300. Институциите не правят нищо. Откровено нямат никакъв ресурс. В България няма специалисти, които да правят аутопсия на делфини. Картината е изключително притеснителна. Явно от РИОСВ не са се запознали с нашия анализ от миналата година.

Това заяви в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR Мирослава Петрова от сдружение "Да запазим Корал". Според нея една от причините за смъртността е, че делфините попадат в мрежи за ловене на калкан навътре в морето. "Окото на мрежата е с такива сантиметри, че малките делфини влизат вътре и след това не могат да излязат", посочи Мирослава Петрова.

"Проблемът е с огромни икономически размери, а безхаберието не е изненадващо. Нека българските институции се възползват от ативното гражданско общество", призова представителят на сдружението.

Милена Ярмова от РИОСВ-Бургас посочи, че до момента е постъпила информация за 24 мъртви делфини от началото на летния сезон.

"За тези шест случая в Корал научаваме днес. Хората, които са ги открили, не са уведомили инспекцията. На всеки сигнал реагираме веднага", заяви тя в ефира на телевизията.

Милена Ярмова обеща, че ще бъде направена пълна картина на смъртността на дефините. 

"За тази година имаме 24 трупа, което не предполага да има масова смъртност. Ще обобщим данните и ще вземем мерки, като се потърсят съответните специалисти", добави тя.