България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Силен ход: Подобряването на отношенията Турция - Израел и Турция - Русия

Това е силно послание за увеличаване и успокояване на външните отношения на Турция, смята Стоян Сталев

30.06.2016 | 08:39 Редактор: Ирина Георгиева
Силен ход: Подобряването на отношенията Турция - Израел и Турция - Русия

Ходът на новия турския премиер Бинали Йълдъръм да се подобрят в няколко часа отношенията между Турция - Израел и Турция - Русия е много силен. Това коментира бившият посланик на България в Турция Стоян Сталев в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR. Според него извинението за сваления над Сирия руски Су-24 е един смел ход на турската дипломация.

Те намериха сила да започнат нов диалог с Русия, а телефонният разговор е равностоен на една дипломатическа среща между двамата президенти, който донесе и плодове, които ще облекчат отношенията между страните, посочи Сталев.

"Турция е засегната в туристическия сектор, който е много доходоносен. Има спад на германски туристи - с около 50%, а на руски с още повече. Този сектор е много важен. Все пак има и вътрешноикономически причини Турция да побърза за решаването на тези проблеми", обясни Сталев.

"Израел винаги е бил един приоритетен партньор за Турция, а в дипломацията има едно правило: Винаги бъди приятел със съседа на своя съсед. Тази връзка между Турция и Израел е била много силна години. Основен партньор след САЩ. Политически партньор по-важен и от ЕС. Те имат много общи интереси в региона, в сферата на сигурността, в борбата с тероризма и икономически въпроси", добави Сталев.

И двата хода са много силни, но надали са умишлено съчетани във времето, коментира Сталев. По думите му чрез тях се излъчва едно силно послание за увеличаване и успокояване на външни отношения на Турция.

Преди ЕС, за Турция е много важно да стабилизира отношенията с американската администрация, където има известна дисхармония, смята Сталев. Той посочи, че САЩ имат специално отношение с кюрдите в Ирак и в Сирия и това е ключов въпрос - това предстои. 

"ЕС е може би най-големият икономически партньор на Турция по износ. Това е много важно, но от друга страна проблемът с бежанците продължава да стои и трябва да видим как Турция ще продължава да изпълнява това споразумение за радмисия. По отношение искането на Европа за промяна на някои закони, свързани донякъде с Турция и тероризмът - въпросът не е да се намали или да се ограничи борбата с терора, а към борбата да не се пришиват и ограничения на свободи - на словото, на печата, когато не се използват те с терористични цели", добави Сталев.

Според бившия посланик, "неизбежно Турция трябва да определи отношенията си към Ислямска държава и тази структура трябва да бъде поставена под контрол, а този въпрос в Сирия и Ирак да бъде приключен, защото няма да има стабилизация за Турция".

"Турция гледа на преговорите с ЕС за членство като въпрос на чест и достойнство, а не достатъчно прагматично и не достатъчно по същество на проблема - всичко е борба и престиж", добави още той.

Чуйте целия коментар в следващото видео: