България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Почитателите на Вагнер ще могат да гледат "Тристан и Изолда" на 14 и 17 юли

Постановката е решена доста семпло, доста ефектно, с доста мултимедия, няма много декори, разкриха Ангел Христов и Мартин Илиев

30.06.2016 | 10:42 Редактор: Ирина Георгиева
Почитателите на Вагнер ще могат да гледат

На 14 и 17 юли Софийската опера ще вдигне завесата за постановката на акад. Пламен Карталов на операта "Тристан и Изолда" от Рихард Вагнер. Това съобщиха Ангел Христов и Мартин Илиев в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

Българските зрители имат невероятния шанс да се срещнат с Вагнер и неговото творчество, след като през годините у нас са правени много малко опери по него, заяви Илиев, който ще влезе в ролята на Тристан.

Според него всеки език има мелодика и тя трябва да се усети като немският език не се различава. Той обясни, че за "Пръстенът на Нибелунга" му е трябвало известно време, докато свикне с езика.

Имало е опери от Вагнер, които са се изпълнявали на италиански език съответно в Италия, но на немски език звучат много по-добре, обясни Христов. Той добави, че оперите по-трудно се пеят на немски език, но пък се получава нещо средно между пеене и говор речитатив, което чисто за драматургичната страна е много по-добре. По-различна е от италианската опера със сигурност, подчерта той.

"Постановката "Тристан и Изолда" е решена доста семпло, доста ефектно, с доста мултимедия, няма много декори, но самата опера е доста камерна и няма мащабни сцени в нея. Предполагам, че за един режисьор е доста голямо предизвикателство да може да я представи в гледаем, интересен за публиката вид. Има много камерни сцени, много дълги сцени, които са трудни за Мартин", обясни още Христов.

Илиев добави, че публиката в България харесва Вагнер, защото към момента не са имали празни зали, а и винаги е реагирала много позитивно.