България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Японска анимация идва у нас

AnimeS Expo 2016 ще бъде най- грандиозният аниме фестивал в страната

24.06.2016 | 15:30
Японска анимация  идва у нас

Грандиозното събитие AnimeS Expo се рганизира за 11-та поредна година, като се очакват около 3 хил. човека да го посетят. "Всяка година имаме нови модули, които привчличат повече хора и разнообразяват престоят им по време на съ6итиет", каза в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR организаторът Михаел Сладкаров.

По думите му японската анимация следва съвсем друг вид култура от нашата.

"Ако американската е насочена към деца, то феновете на японската култура са на всякаква възраст", обясни гостът. Той посочи още, че това е един от най-печелившите бизнеси в страната. "Начинът на рисуване по специфичен, а сюжетът е като на филм. Няма нищо общо със стандартните анимации.", разказа за мангата Сладкаров. 

Фестивалът предвижда хората да бъдат облечени като герои. Основните посетители на такъв тип събития са от 16 до 25 години, но има фенове от всички възрасти.

"През първата година посещаемостта беше около 20 човека, а сега интересът е огромен", уточни гостът.  Според него у нас няма как да се правят японски анимации, защото те си следват тяхната кулрура. 

"Много млади талантливи художници, които имат интерес да развият самата анимация по различен начин. Те грабват от всички култури по нещо, с което да допринесат и да я направят по- добра.", сподели Сладкаров