България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Конкурентноспособно ли е киното у нас?

"Идейно можем да се борим с пазара", заяви режисьорът Ники Станчев пред Bulgaria ON AIR

24.06.2016 | 10:59 Редактор: Луиза Божинова
Конкурентноспособно ли е киното у нас?

"Човек трябва да има критерии и ако има такива ще забележи, че сме доста далече от конкурентоспособни дори и на европейския пазар", каза режисьорът Ники Станчев в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR по повод конкурентоспособността на българското кино.

По думите му България няма възможност да прави различни видове жанрове. "В света на киното има толкова оригинални и нови неща, на много високо ниво. Идейно можем да се борим, но с пари не можем да ги стигнем", обясни Станчев. Той твърди, че българските проекти са доста обременени от финансова страна.

За онлайн продукциите, гостът подели, че това е бъдещето. "Няма нужда да чакаш по една седмица, за да гледаш сериала си. Плащаш си услугата и гледаш целия сезон, ако искаш за два дена", обясни режисьорът.

За съвместния проект на Ники Станчев и актрисата Лили Стефанова, те споделиха, че историята е дълга и ще се разгърне в сериален формат, като парите не са държавни и не са свързани с Националния филмов център, а идват от други места като продуктово позициониране.

"Българското кино не ни финансира. При нас има частници, които са фактор", разказват гостите.

Актрисата Лили Стефанова пък сподели, че жанрът на продукцията е криминален трилър.

"Няма мутренски години, много по литературно погледнато е. Не е базирано на реални събития, но има реални идеи за персонажи", допълни Станчев.

По думите му в българското кино има нотка на оптимизъм, предвид последните години и създадените филми по различните телевизии. "Много млади хора започнаха да снимат кадърни филми, които не изискват хиляди левове", категоричен е гостът.

Цялото интервю вижте във видеото: