България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Brexit ще има огромно отражение върху България

Ако Великобритания напусне ЕС и правата на гражданите в ЕС ще бъдат засегнати, заяви Нишан Джингозян

23.06.2016 | 10:27 Редактор: Ирина Георгиева
Brexit ще има огромно отражение върху България

Brexit ще има огромно отражение върху България. Това коментира зам.-председателят на партийната организация на БСП в Лондон Нишан Джингозян в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

"Във Великобритания живеят 200 хил. български граждани. Ако допуснем хипотетично възможността, че те няма да могат да останат във Великобритания или по-голямата част няма да имат тази възможност, защото някои от тях са британски граждани, но тези, които са само български и нямат възможност да останат, предполагам логично е, те да се завърнат в България. Представете си една вълна от 150 - 180 хил. българи, която се завръща в България. Кандидатства за социални помощи, за здравната система. Това ще натовари здравноосигурителната, социалната система на България до предел, до който няма да може да функционира", обясни Джингозян.

При Brexit и правата на гражданите в ЕС ще бъдат засегнати, подчерта той.

"Няма институция, политическа сила, политическа партия, която да има ясна представа какво ще се случи в случай на Brexit. При този сценарий българските граждани ще изгубят правата си, те пребивават във Великобритания на базата на членството на страната и на България в ЕС. Ако Великобритания напусне ЕС и тези права ще изчезнат", поясни Джингозян.

По думите му обаче според последните сондажи на общественото мнение във Великобритания показват, че може би болшинството от тези, които имат право на вот ще гласуват със "За" оставане, но има една група от 9-10%, които имат право на глас и не са решили дали ще гласуват за оставане на Великобритания в ЕС или ще подкрепят напускането.

Избирателната активност ще бъде изключително висока, подчерта Джингозян и добави, че единствено дъждът, който вали в момента силно там може да я понижи.

"Това обаче не са стандартни избори, които могат да бъдат повторени след 4 години. Дейвид Камерън каза, че при Brexit и няма връщане назад", добави още той.


1
31 rate up comment rate down comment 0
ognyanz@yahoo.com
преди 7 години
Много малко от тези българи, които са във Великобритания ще се върнат обратно (поне докато не стигнат пенсионна възраст). По-скоро ще се преместят в някоя съседна държава. Така че у нас излизането на Великобритания от ЕС изобщо няма да се усети. Нито имаме кой-знае какви бизнес връзки, нито имаме интерес да въвеждаме визи за тях. Сигнализирай за неуместен коментар