България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Колиба на колела - кухня, спалня и баня, събрани в 9 кв.м.

Струва колкото една хубава каравана втора ръка, разкри архитект Христина Христова пред Bulgaria ON AIR

15.06.2016 | 11:12 Редактор: Луиза Божинова
Колиба на колела - кухня, спалня и баня, събрани в 9 кв.м.

Създаден е върху платформа, която е направена да превозва аварирали коли. Отгоре конструкцията е дървена, с топлоизолация. Построена е по типичния начин за дървена къща.

Така архитект Христина Христова описа иновативната колиба на колела в предаването "Сутрешен блок" на Bulgaria ON AIR. Идеята се е родила в Лондон, където Христова е работила преди година. Някои от предметите в нестандартната къща с площ 9 квадратни метра са сгъваеми, за да не заемат много пространство.

"Такива къщи се дърпат, не мога да кажа, че всеки шофьор може да ги дърпа, но при добро желание се получава", каза Христова в студиото на Симеон Белев и Ганиела Ангелова.

Колибата на колела тежи около два тона и е широка близо пет метра. Вътре има кухня със стандартни размери, спалня и баня. Може да бъде ползвана и през зимата, тъй като е топло и хидроизолирана.

"Бих казала, че струва колкото една хубава каравана втора ръка", каза Христова. "Това е ново изделие, вътре всичко е с гаранция по две години, така че получаваш нещо ново, което си е само твое", допълни тя по отношение на вече създадена такава къща. "Тази колиба, която сме направили в момента, е предвидена да се свързва към електропреносна мрежа, но има варианти, в които може да работи със соларни панели."

Мисловната изработка за една такава къща на колела отнема приблизително два месеца, в зависимост от параметрите, сподели Христова. Тя каза, че много млади хора, а и такива, които посещават къмпинги, се свързват с тях за изработката на подобен тип къщи.

Като нови проекти архитект Христова посочи, че в момента произвеждат "мини-колиба", която да е по-лесна за теглене.

Цялото интервю вижте във видеото: