България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ясен Козев от "Музикаутор": Има риск България да се изложи на международно ниво

Страната ни може да бъде глобена с 1 милион и 200 хил. евро заради неприемането на директива на ЕС за авторски права

13.06.2016 | 11:34 Редактор: Луиза Божинова
Ясен Козев от

"Директива 2016" има за цел да регулира как да функционират дружествата, които администрират авторски или сродни права. Целта е да се отворят нещата за бизнеса, търговските предприятия също да могат да извършват тази дейност с контрол от страна на държавата. Тази директива беше обмисляна около 4 месеца, постигнахме съглашение, тя мина на първо четене. В един момент лидерите на Патриотичен фронт (ПФ) и други играчи на пазара се противопоставиха и казаха, че това е директива пълна с лобистки текстове. Точно обратното е. Директивата има за цел да отвори възможността  на всякакъв тип други играчи да могат да влезнат в тази материя.

Това каза Ясен Козев от "Музикаутор" в предаването "Сутрешен блок" на Bulgaria ON AIR по повод скандала с авторските права, при който председателят на Комисията по култура и медии Полина Карастоянова беше отстранена от ПФ.

Той съобщи, че на този етап контролът е само от държавата.

"В момента Европейският съюз изработва наказателен режим за неприемането на тази директива, както беше предишната с глоба 800 хил. евро. А тази ще е с над 1 милион и 200 хил. евро. Това ще стане ясно в рамките на два-три дена, което означава, че България пак е в риска да бъдем глобени с тази сума", подчерта Козев.

По думите му ситуацията поражда риск да се изложим "гигантски" на европейско ниво.

На въпрос дали има комуникация между "Музикаутор" и Полина Карастоянова, Козев отрече да са близки и заяви, че не се чуват. "Срещите ни са в рамките на официалните срещи на Комисията по култура и медии в парламента".

Запитан дали се нарушават в момента от електронни медии авторските права на българските изпълнители, той отговори отрицателно.