България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Знаем малко за Христо Ботев!

Най-вероятно той е бил убит от тези, които са били около него, твърдят Искрен Красимиров и доц. Георги Маринов

02.06.2016 | 10:27 Редактор: Ирина Георгиева
Знаем малко за Христо Ботев!

Христо Ботев е загинал на 1 юни, но днес се прекланяме пред неговата саможертва. Това припомни Искрен Красимиров от НЕпознатата България в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

Не знаем много неща за Христо Ботев, подчерта Красимиров и се пошегува, че той е загинал по цървули, а не по командирските си ботуши. По думите му не знаем и прословутата фраза, която казва на парахода Радецки: "Тук се слуша мойта воля, аз съм капитан".

Искрен Красимиров и доц. Георги Маринов от Национален съюз "Единение" обикалят по училищата, защото искат децата да познават Христо Ботев, Васил Левски, да ги почувстват живи, а не от клишета или учебни задачи.

"Когато децата ни видят в униформи не само искат да се снимат, но и проявяват интерес, защото покрай оръжието им разказваме за битките, които са водели", заяви доц. Маринов.

Не знаем много неща за Ботев, но и много знаем, посочи той. По думите му за някои се досещаме, други анализираме и това е обект и на филмите, които се правят. Особено в последния филм "Кой уби Ботев" се разказват три версии за гибелта на Ботев и за съжаление наклонява тази, от която ни е срам, но е най-достоверна.

"Колкото и да е неудобна, тя е необходима. Ботев е била необходимата жертва по библейския модел на Исус Христос. Ботев е българският Христос. Ако не си го бяхме предали и убили ние, както в крайна сметка излиза, нямаше да придобием свободата си", заяви Красимиров.

Според анализи от казаното на неговите четници, което далеч се различава от действителността, накланя версията, че е убит от тези, които са били около него.

"Според нас и според журналиста Росен Тахов, който написа книга, която ще излезе съвсем скоро "Убийството на Ботев" - става дума за заговор. Твърдим, че в дъното на всичко е първата корупционна схема в нашата история, а защо не и във Възраждането. Врачанският комитет събира огромни суми за оръжие, изпратени във Влашко. Дейците там не му доставят оръжия, злоупотребяват с парите. Затова Враца не въстава и Ботев в крайна сметка хваща направлението Врачанският балкан като е искал да спаси четата и да отиде в Сърбия. Поредният гениален военностратегически ход", добави Красимиров.

След като разбира Ботев каква е истината за въстанието, неслучайно е искал да отиде в Сърбия и евентуално тези, които са се страхували от едно бъдещо разследване не са го подкрепили, посочи доц. Маринов.