България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Реформата във висшето образование е добра!

Стимулирахме повишаването на броя на студентите, а не на качеството - това е погрешно, коментира проф. Анастас Герджиков

31.05.2016 | 10:07 Редактор: Ирина Георгиева
Реформата във висшето образование е добра!

"Реформата във висшето образование може да се случи, както много бързо, така и много бавно, а може и да не се извърши изобщо. Това, което провокира реформата беше демографската криза. Когато студентите намаляха двойно се видя, че няма как да продължаваме по стария модел, а истината е, че още преди много години се видя, че трябва да се откажем от него заради качеството, а не да чакаме да ни принуди пазарът." 

Това коментира ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Анастас Герджиков в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

"Истината е, че качеството през последните години намаля, защото не го стимулирахме. Ние стимулирахме повишаването на броя на студентите, а не повишаване на качеството, чрез финансови механизми. Това беше погрешно. Няма нищо лошо да се плаща според броя на студентите, но трябва да се отчита и качеството, както си говорим през последните 10 години. И когато това през последните години се започна да се прави постепенно се видя, че трябва да се прави много по-смело, за да стимулираме всички университети да го повишават, а не да увеличават броя на специалностите, в които не са добри; да увеличават и броя на студентите до безкрайност, а то не е и възможно вече", посочи проф. Герджиков.

Според него заради изброените фактори - това е една важна реформа и това е осъзнато от няколко предишни правителства и народните представители. По думите му заради това е приета Стратегията за развитие на висшето образование, заради това на 1 март има едно изменение във висшето образование, което е в тази посока и сега трябва да се види дали ще се приложи.

Ректорът на Софийския университет е сигурен, че държавата няма да остави никой университет да фалира, "но спасяването на ВУЗ-овете след една погрешна политика ще бъде много по-скъпо отколкото, ако сега инвестираме в правилната финансова политика".

За първи път от 15 години насам новата реформа е правилна, смята проф. Герджиков. Според него чрез повишаването на качеството ще се оздрави системата на висшето образование, то ще бъде финансово по-ефективно и "заради това е добре през следващите 2-3 години да финансираме малко повече във висшето образование, за да не се налага после да инвестираме повече, за да спасяваме университети, които загиват".

Проф. Герджиков е против идеята да се закриват университети и смята, че трябва да се върнем в положението от преди 15-20 години, в което всеки университет знаеше в какво е добър, докато сега ВУЗ-овете се опитват да правят всичко - "това е финансово неефективно, лошо за качеството на образование и ще доведе до подобни проблеми като във Велико Търново".

"Финансовото състояние на Софийския университет "Св. Климент Охридски" не е добро и тъкмо по тази причина, когато финансираме броят на студентите, а не качеството - очевидно е, че тези, които са финансирали най-много в качество са и най-зле финансово. Това не си личи. Пропускам и ужасните слухове, които слушам и в Съвета на ректорите и в медиите, за това как Софийският университет в момента, в който изплачи на държавата и получава допълнително пари - нищо подобно не се случва. Софийският университет се справя с парите според броя на студентите", посочи проф. Герджиков.

Софийски университет продължава да задлъжнява, добави той. По негови сметки около 5 млн. лева е дефицитът от 2010 г. насам.

Моделът, който финансира университетите бута и системата, коментира ректорът на Софийския университет. По думите му втората причина е съвсем техническа - с рязкото повишаване преди няколко години на бюджета за норматива за медицинските специалности, направихме така, че всеки 100 нови студента по медицина да ни струват 1 млн. лева. "Това означава, че всяка допълнителна сума от бюджета на висшето образование отива за медицина вече от години. Това означава, че или трябва да помислим още по този въпрос, или да увеличим парите за образование."