България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

От утре по-скъпи билетчета: Заменяме старите във всички пунктове на ЦГМ

За сметка на това има две нови карти за пътуване, а годишните са по-евтини, коментира Илияна Кисова

31.05.2016 | 09:21 Редактор: Ирина Георгиева
От утре по-скъпи билетчета: Заменяме старите във всички пунктове на ЦГМ

От утре ще започне замяната на излезлите от употреба вече билети от 1 лев и картата с талони за 10 еднократни пътувания за 8 лева и ще продължи до 30 септември включително. Замяната ще бъде извършвана във всички пунктове за продажба в "Центъра за градска мобилност"(ЦГМ). Това коментира Илияна Кисова, ръководител сектор Продажби към ЦГМ в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

Замяната се извършва срещу доплащане, подчерта Кисова и обясни: "тоест, ако на вас ви е останал един билет от 1 лев - заплащате 60 стотинки и получавате новата карта за пътуване с цена от 1,60 лева. Талони могат да се заменят както са пълна десетка, така и частично останали единични талони."

Днес е последният ден, в който гражданите могат да използват старите билети, а от утре всичко ще бъде заменено от пунктовете на ЦГМ, добави тя. 

Цената на част от картите обаче е по-ниска, коментира Кисова. Целогодишната карта за пътуване поевтинява от 500 лева на 365 лева. Въвежда се и карта "Метро плюс", в която се включва метрото плюс една наземна линия по избор на клиента, а цената й е 43 лева. От утре ще има и още една нова - тридневна карта за всички линии, която ще струва 10 лева, съобщи Кисова. По думите й запазват се всички досегашни цени на картите с редовна тарифа, преференциалните карти за ученици, студенти и хора с увреждания.

"Тази карта от 365 лева е само за персонализираните карти. Тоест това е картата, която е със снимката и имената - тя може да се ползва само от лицето, притежател на картата. През изминалата година в продажба ни бяха около 265 такива карти. Сега само от миналата седмица, тъй като сме пуснали в продажба вече този вид карта, независимо, че те са с валидност от утре - до вчера следобед имахме засилен интерес и вече сме регистрирали продажбата на 30 такива карти", посочи Кисова.