България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ансамбъл "Българе" играе "Осмото чудо" на 14 юни

Проектът на ансамбъла е мащабна продукция със специалното участие на холивудската звезда Бен Крос, коментира Христо Димитров

31.05.2016 | 10:39 Редактор: Ирина Георгиева
Ансамбъл

Ансамбъл "Българе" играе "Осмото чудо" на 14 юни от 20 часа в Зала 1 на НДК. Това съобщи режисьорът Христо Димитров в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR. Спектакълът е симбиоза между кино, театър, музика, песни и танци.

Четвъртият авторски проект на ансамбъла е мащабна продукция със специалното участие на холивудската звезда Бен Крос. По думите на Димитров, той е дошъл толкова подготвен и в такава кондиция - "уникален актьор, който така усеща нещата, че намесата на режисьора е минимална".

Партньор на Крос в този спектакъл ще бъде българският актьор Атанас Сребрев, който ще играе унгарския композитор Бела Барток. 

Димитров обясни, че ансамбъл "Българе" има три спектакъла  - "Това е България", "България през вековете" и "Албена", а "Осмото чудо" е продължение на първия.

"Чудото е нещо, което го има, хората го виждат, че го има, но не могат да си го обяснят, затова се нарича "чудо". Това нещо са неравноделните размери в българския музикален танцов и певчески фолклор. Такова невероятно разнообразие на ритмика, надвишаваща сбора на целия останал свят двайсетократно. Не е ясно кога, къде и защо се е появила, кой е създал това нещо, дали има нещо закодирано", посочи Димитров.