България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Сдружение "Тук-Там" раздава две стипендии за магистратура в чужбина

"Иди, учи и се върни" се раздават за първа година и няма много ограничения кой може да кандидатства за тях, заяви Юлия Георгиева

30.05.2016 | 08:43 Редактор: Ирина Георгиева
Сдружение

"Иди, учи и се върни" - сдружение "Тук-Там" раздават две стипендии за магистратура в чужбина. Това съобщи Юлия Георгиева в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

Стипендиите "Иди, учи и се върни" се раздават за първа година и няма много ограничения кой може да кандидатства за тях, допълни Георгиева. По думите й сред тях са - да имаш българско гражданство, да си завършил до 31 юли 2016 г., да владееш на високо ниво езика, на който искаш да учиш и да имаш мотивацията да останеш. Тя уточни, че и тези, които все още учат също могат да кандидатстват.

От Сдружението ще дадат две стипендии, а системата за кандидатстване е отворена до 17 юни, информира Георгиева. По думите й няма ограничение и за профила на кандидатите - от всяка специалност могат да кандидатстват.

"Може да се случи по следния начин - в сайта ни http://www.tuk-tam.bg/ има формуляр за кандидатстване, който кандидатите могат да попълнят, но освен това, те трябва да изпратят мотивационно писмо, автобиография и препоръка на посочения имейл адрес там. Те могат да бъдат на английски или на български език. Няма ограничения за това. След това първите 30 кандидати, които ще бъдат избрани ще участват в записването на видео - тоест всеки ще трябва да запише 2-минутно видео, в което да разкаже как вижда бъдещето си в България. Като мотивационно писмо, но във видео формат. То ще бъде оценено от външни оценители, а след това първите 10 от тях, които сме определили за най-добри, ще дойдат на индивидуално интервю. На 14 юли ще определим и двамата най-успешни", обясни тя.

Критериите в първи кръг са четири, коментира още Георгиева и добави: "Това са доколко кандидатът е мотивиран да учи това, което е избрал. Доколко е мотивиран да се върне в България. Доколко специалността, която е избрал е обвързана с опита му досега, независимо дали в университета или в работата. Доколко е социално ангажиран - в това число дали е участвал в доброволчески инициативи и по какъв начин".

"Няма и възрастови ограничения, но смятаме да избираме кандидати, които са завършили последната си квалификация до преди 5 години", заяви Георгиева и допълни, че при кандидатстването е важно да се посочи дали вече е започната комуникация с университета, тоест дали са се насочили към такъв и специалност.

"Не искам да давам оценка на българското образование, но смятам, че това е една страхотна възможност за тези, които са учили тук да отидат и да сравнят каква е разликата между образованието тук и там. По този начин преценяват какво им е липсвало досега и кое е хубавото", добави тя.

Георгиева разкри и каква е главната причина тя да се върне - "прецених, че не искам да си ползвам отпуските, за да се прибера вкъщи, а да пътувам. Заради това разбрах, че не искам да емигрирам, а да пътувам и да опозная нови места, а това мога да го направя стига да съм си вкъщи". Тя даде и пример с една от основателките на сдружението - "завършила в Принстън и успешно се е реализирала у нас. Това е втората неправителствена организация, която сформира и се чувства добре тук."

"За девета година подред от сдружение "Тук-Там" заедно с "Обединени идеи за България" ще организираме форума "Кариера в България.Защо не?", на който всяка година фирмите изложители стават все повече. Тоест компаниите все повече започват да ценят този опит в чужбина. Вярваме, че имаме достатъчно контакти, за да популяризираме тези двама кандидати, които ще се преминали през нашия сложен процес за избор на кандидат, а след това ще са завършили успешно магистратурата си в чужбина и вярваме, че компаниите също ще имат интерес към тях", посочи още тя.