България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Bulgaria ON AIR и УНИЦЕФ България в съвместна кампания "Моят глас е важен"

Гласът на децата е от значение и е важно да бъде чут, коментира Жаклин Цочева, директор Комуникации на УНИЦЕФ България

30.05.2016 | 10:38 Редактор: Ирина Георгиева
Bulgaria ON AIR и УНИЦЕФ България в съвместна кампания

"Моят глас е важен" - стартира съвместната кампания между Bulgaria ON AIR, УНИЦЕФ и медийна група Инвестор, чрез която да се чуе гласът на децата на България.

"Много благодаря, че Bulgaria ON AIR и медийна група Инвестор застанаха зад тази инициатива, защото е много важно да бъде чуто мнението на децата. Това е тяхно право. Децата имат право доброволно и информирано да участват при вземането на решения, които ги касаят. УНИЦЕФ е най-голямата организация за правата на децата в света, естествено иска това право да е реализирано и именно заради това работим с вас, защото повече деца трябва да знаят. Повече възрастни също - да знаем, че децата имат право и да ги чуваме", коментира Жаклин Цочева, директор Комуникации на УНИЦЕФ България в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

Понякога гласът на децата има значение и чрез него може да се помогне, добави 15-годишната ученичка Ирина Боева. Според нея, ако например се даде глас на детското мнение, училището може да стане много по-привлекателно, децата да са по-доволни, да имат по-голямо желание да учат и да се интересуват повече.

"Възрастните смятат, че имаме прекалено малко опит и няма как да дадем някаква обективна оценка на това, което се случва", смята Ирина.

Бедността и всичките й проявления създават неравности в училище и като цяло в образованието, показва проучване на УНИЦЕФ от миналата година, направено сред над 6000 деца от различни части на страната, цитирано от Цочева. По думите й децата са посочили още, че това, което се преподава, е остаряло, не им е интересно, доста са напред с технологиите и искат по друг начин да им бъде представяно. От друга страна - насилието в училище също ги притеснява, добави тя.

Децата имат нужда да споделят, но рядко са питани, подчерта Цочева.

"Какво може да се направи? Важно е децата да бъдат питани и да им бъде взимано мнението предвид - от родители, учители, лекари по теми, които ги касаят. Със сигурност в училище могат да бъдат питани как да се подобри средата. В мястото, където живеят, могат да бъдат попитани как да се подобри средата", посочи тя.

Има много идеи, които можем да чуем от децата, смята Цочева и допълни: "Например във Вършец две деца казаха, че искат свободен достъп до библиотека, а една от залите, които не се ползва в салона им - да бъде направена на фитнес. Това се случи. Тоест, когато има някой, който да подпомага този диалог, децата биват чути. Въпросът е, че понякога на нас възрастните ни е трудно да го разберем, нямаме време, нямаме нужда от това мнение."

"Децата не са само бъдещето, а и настоящето. Живеят тук и сега, правата им трябва да бъдат реализирани тук и сега. УНИЦЕФ вярва в това и ще се застъпва за това", подчерта Цочева.


Национална телевизия Bulgaria ON AIR и Детският фонд на ООН (УНИЦЕФ) поставят началото на дългосрочна кампания „Моят глас е важен“. Целта й е да популяризира  правото на децата да изразяват доброволно, свободно и безопасно своите позиции по всички въпроси, които ги засягат пряко или косвено, както и да постави на дневен ред етичното отразяване на деца в медиите. В каузата ще се включат и сайтовете на медийна група Investor – dnes.bg, az-deteto.bg и az-jenata.bg. 

В рамките на кампанията за първи път в национален ефир деца ще имат възможност да участват в различни предавания на Bulgaria ON AIR, за да се убедят зрителите във важността и стойността на тяхната гледна точка дори по теми, които привидно касаят само възрастните. Ако досега дори не сме се замисляли за мнението на децата за състоянието на детските площадки и пътищата в страната, за вредните съставки в храните или условията в българските болници, за насилието и социалната закрила, вече ще го чуем с гласа на децата в информационните и развлекателните предавания на Bulgaria ON AIR и сайтовете dnes.bg, az-deteto.bg и az-jenata.bg.

Инициативата е в партньорство с Омбудсмана на Република България, Министерство на образованието и науката и Държавна агенция за закрила на детето. 

Изследване на УНИЦЕФ, свързано с присъствието на децата в медиите в България, показва сериозни нарушения на правата на децата, когато се отразяват теми, свързани с тях. Например: 

-  Не се запазват в тайна личните данни и лицата на деца, които са в риск или под закрила. 
- Уязвимите деца – като жертвите и свидетелите на насилие или престъпление – биват подлагани на „обстрел“ от журналистически въпроси, което ги принуждава да се връщат към случилото се и за пореден път да преживяват травмата, т.е. липсва щадящо отношение към децата, както и уважение към личното им мнение и пространство. 
- Най-много се нарушават правата на децата онлайн и в печатните издания (заради липсата на регулаторни органи), но най-голям ефект нарушението има, когато се случи по телевизията - заради широкия й обхват и споделянията в социалните мрежи. 

През 2015 г. УНИЦЕФ в България проведе, заедно с Държавната агенция за закрила на детето и с подкрепата на Българска национална телевизия, първата в България национална консултация с деца, в която се включиха доброволно над 6000 момичета и момчета от цялата страна – деца на различна възраст, пол, социален статус, религиозна и етническа принадлежност, физическо и интелектуално развитие. Те заявиха категорично, че най-големите проблеми за тях са:

- Ширещата се бедност, която засяга всички аспекти на живота им; 
- Насилието във всичките му форми (както в дома, така и в училище); 
- Некачественото образование (което за тях е остаряло, безинтересно, натоварващо и лишено от практическа насоченост); 
- Лесният достъп до алкохол и наркотици, който води до тежки последствия. 

Затова кампанията на УНИЦЕФ България и Bulgaria ON AIR „Моят глас е важен“ цели от една страна да бъде чут гласът на децата в медийното и обществено пространство, а от друга – да се демонстрират добри практики за отразяване на теми, свързани с децата, техните семейства и обществото по начин, който не нарушава техните права.

Резултати, изводи и препоръки от изследването „Моят глас е важен“ можете да прочетете тук: http://bit.ly/1VnyURG. Целия доклад ще намерите тук: http://bit.ly/1SNXkxN

Освен че посочиха предизвикателствата – децата се ангажираха и с конкретни решения. Част от тях можете да видите тук: http://bit.ly/1YvgKve. Те ще бъдат взети предвид при актуализацията на Националната стратегия за детето в парламента. 

ВИДЕО-материал, обобщаващ проблемите и решенията на децата, идентифицирани от самите тях, можете да видите тук: https://youtu.be/IKwYeXTT1AM

Какво представлява ПРАВОТО на детско участие?

Детското участие е гарантирано от Конвенцията на ООН за правата на детето и е право на всички деца – както на индивидуално, така и на групово ниво. На индивидуално ниво, децата имат право да бъдат изслушвани и мненията им да бъдат отчетени, когато възрастните (родители, роднини, учители, лекари, съдии, политици) взимат решения, които ги засягат. Като група – децата имат правото да им се даде възможност да оказват влияние и да дават информация във връзка с решенията, които се вземат в обществото – например в училища, местни администрации, доставчици на услуги, граждански организации или правителството.