България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Алпинистът Боян Петров: Вече дишам по-свободно!

Големите върхове се катерят само с желанието да изчакаш твоя ред, разкри той пред Bulgaria ON AIR

30.05.2016 | 09:35 Редактор: Ирина Георгиева
Алпинистът Боян Петров: Вече дишам по-свободно!

Вече дишам по-свободно, защото съм изкачил два от най-трудните от 14 осемхилядници. Това коментира алпинистът Боян Петров за Bulgaria ON AIR. Той уточни, че това са най-смъртоносният Анапурна, за който е имал притеснения и Макалу, който е бил много по-лесно за изпълнение и трудност.

Алпинистът определи покоряването на два от осемхилядниците като първото полувреме на мача, който е планирал да изиграе тази година."Завърши с 2 на 0 за гостите. Бях гост в Хималаите. Може да е добър резултат за мача, но е само първото полувреме".

"Искам да приключа тази тема с българския алпинизъм, че не сме качили всичките 14 осемхилядника. Така че следващите три години съм ги дал на алпинизма, а след което ще се отдам повече на наука", добави той.

Двата върха ги качихме с търпение и с очакване, разказа Петров. По думите му големите върхове се катерят само с желание да изчакаш твоя ред.

"Аз го изчаках и го направих. Имаше 3-4 души, които напуснаха, защото не можаха да се адаптират към чакането. Беше много дълго време изчакване. Затова осемхилядниците си искат време", посочи Петров.

Той припомни, че и за двата върха е направил по един неуспешен опит за изкачване.

"Мотивираме неуспехът. Ставам още по-бърз и енергичен във финала и умението да запазиш фокуса докрай е ключово за всеки един от високите върхове. Въобще големите цели в живота стават с търпение и фокус", подчерта Петров.

Той очаква през следващите две седмици да се възстанови и това да му даде възможност да погледне към следващите си цели.

По думите му слизането е 50% от всеки един от върховете и концентрацията винаги трябва да е на 100%.

Запитан какво е оставил горе на върховете, той отвърна: "мартенички. Имам още няколко и очаквам да ги закача тази година".