България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Проект за 2,5 млн. лева дава живот на Бузлуджа

Трябва да се гордеем с това уникално здание, коментира в студиото на Bulgaria ON AIR архитект Дора Иванова

27.05.2016 | 09:03 Редактор: Тодор Петров
Проект за 2,5 млн. лева дава живот на Бузлуджа

България трябва да се гордее с паметника на Бузлуджа, като инженерно съоръжение. Сградата е много атрактивна и трябва да е използва този ресурс. Бузлуджа е възможност да се създаде една от най-успешните туристически дестинации в България. Нужни са около 2,5 млн. лева, ако конструкцията е в добро състояние. 

Това обясни в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR архитект Дора Иванова от фондация "Проект Бузлуджа". Тя е съставила проект за опазване на сградата и превръщането й в атрактивна дестинация.

"Необходими са покрив и остъкление, моето предложение включва и асансьор. Трябват 100 хил. лева за архитектурна експертиза. Бузлуджа е в задоволително състояние, но трябва да се укрепи", посочи Дора Иванова.

Тя подчерта, че кауза й се бори срещу политизирането, тъй като за повечето хора сградата е символ на една идеология. Архитект Иванова апелира Бузлуджа дасе въприема като исторически обект, а не като политически. 

"Паметникът на Бузлуджа привлича туристи от цял свят. Надявам се, че България научи своя урок с Мавзолея, който беше взривен. Трябва да има градивно мислене за бъдещето. Нека бъдем прагматични и хората, които ходят там, да не си взимат части от конструкцията", призова гостът в студиото на Ганиела Ангелова и Симеон Белев.

Дора Иванова обясни още, че регионът около Бузлуджа е изключително жив, а Шипка е само на 12 км., като призова да не се гледа по субективен начин на зданието. 

"За чужденците това е уникално здание и е обидно да изглежда по този начин", завърши Дора Иванова.

Цялото интервю вижте във видеото:

 


1
1 rate up comment rate down comment 0
radkakousseva@abv.bg
преди 7 години
Да, трябва да остане именно като паметник на една идеология, която живяхме като мракобесен режим. Задължително! Сигнализирай за неуместен коментар