България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Музика, история и видео в концерта на Фортисимо Академия "Моцарт в Прага"

Всичко за събитието от актрисата Ана Пападопулу и диригента Максим Ешкенази в ефира на Bulgaria ON AIR

27.05.2016 | 09:59 Редактор: Тодор Петров
Музика, история и видео в концерта на Фортисимо Академия

"Моцарт в Прага" е заключителният концерт на Фортисимо Академия. Той ще се състои в неделя от 19:00 часа в столичната зала "България". 

Концертът има много силно информативно значение. Всички концерти на Форитисимо са направени по най-адекватния начин за времето, в което живеем. Ще има любопитни факти от живота на Моцарт, ще пеят прекрасни оперни певци. Няма да бъде суха материя, а са преплетени музика и информация.

С тези думи актрисата Ана Пападопулу описа в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR предстоящото културно събитие. Другият гост на предаването, дигирентът Максим Ешкенази, посочи, че много трудно се прави този вид компилация.

"Гордеем се, че сме пионерите в тази програма. Ще има музика, слово и мултимедийни картини. Има цял екип, който помага с езиковетската част", обясни той в студиото на Ганиела Ангелова и Симеон Белев.

"Моцарт е бил абсолютната звезда в Прага, докато във Виена са го критикували и дори репресирали. На погребението му във Виена е имало 10 човека, а в Прага на богослужението са присъствали 5000", разказа Максим Ешкенази.

Ана Пападопулу сподели задоволството си от възможността да се докосне до "изключителни музиканти и нещо, което мен лично ме обогатява". Тя е на мнение, че българите са жадни за култура "в ерата на загубване на ценностите". 

Вижте целия разговор във видеото: