България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Културата не е на ръба!

Има тенденция за връщане към българските автори в театрите, коментира Мирослав Пашов в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR

25.05.2016 | 10:59 Редактор: Ирина Георгиева
Културата не е на ръба!

"Аскеер 2016 - един изключително приятен празник, който правим за нашите колеги и няма нищо по-хубаво от това, че артисти, режисьори, сценографи, музиканти и композитори работят за своите колеги, за да направят един празник за своите колеги и то на най-хубавия ден 24 май". Това заяви директорът на Театър "Българска армия" Мирослав Пашов в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

Театър "Българска армия" е един от водещите в страната и неслучайно той раздава наградите Аскеер, посочи Пашов. По думите му и вчера се е обсъждало, че именно там се играят много силни постановки, а тази вечер е премиерата на още една от тях - "Тайната вечеря на Дякона Левски".

В Театъра на армията се играе "Железният светилник" на Талев за 124 път, добави Пашов. Според него любопитното е, че той се играе малко по-малко от четири сезона, тоест задържа интересът на публиката. "Играхме Яворов "В полите на Витоша", но не изброявам всичко, защото това са 17 заглавия", допълни той.

Има тенденция за връщане към българските автори, а още повече при наградите едната номинация е за драматургия, посочи Пашов и добави, че много текстове отиват към театъра, които са поставени не само в София, а от цялата страна.

Гилдията не е разделена, подчерта Пашов. Според него тя работи в тази посока - да твори. "Изключително тежък труд, все пак ние сме действащи автори и то много сериозни действащи автори". Културата по никакъв начин не е на ръба, обобщи още Пашов.