България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Кои са съвременниците на братята Евлоги и Христо Георгиеви?

Малко сам, но пак не им обръщаме внимание, коментира Христо Тучев

25.05.2016 | 10:38 Редактор: Ирина Георгиева
Кои са съвременниците на братята Евлоги и Христо Георгиеви?

Българите не знаем почти нищо за братята Евлоги и Христо Георгиеви. Запознати сме само с това, че са дали пари за построяването на Софийския университет. Това отбеляза  Христо Тучев в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR, по повод наградите "Евлоги и Христо Георгиеви".

Мечтата на братята е била да построят университет, добави той. "Те завещават огромно състояние и по мое сведение по-голямо завещание от това на Алфред Нобел за Нобеловите награди. Но едното, докато е за построяването на университет е в полза на другите, то във втория случай Нобел го е направил, за да се помни името му".

Според Тучев тяхното дело е визионерско и несравнимо с нищо от това, което правим днес като хора. Той заяви, че за него е било чест да издири техни съвременници и да ги отличи с наградите.

Малко са съвременниците на братята, но дори и малко пак не им обръщаме внимание, добави той.

"Злободневието ни занимава със своите си неща и изпускаме величието на хора, които живеят сред нас и правят изключително достойни неща и подминаваме се лека ръка не само историята си, но и съвременниците си", коментира още той.

Наградата в категория "Образование" получи проф. Минко Балкански, съобщи той. Сред номинираните освен него са били проф. Григор Горчев и проф. Христо Бушков.

Статуетката в категория "Дарителство" получи семейство Желеви от Добрич, а сред отличените бяха Иван Станков и Иван Анев. 

Наградата в категория "Бизнес" взе Васил Терзиев. Номинирани бяха още Светлин Наков и Христо Тенчев.

Наградите "Евлоги и Христо Георгиеви" снощи бяха едно голямо и силно начало, коментира Тучев. Той посочи, че е вдъхновен и каузата продължава.

"Тези ценности на успеха по почтен път, чрез образование и живот с полза за другия, а не само за себе си е като че ли изповядваното от Евлоги и Христо Георгиеви и заслужава да бъде говорено. Делото им продължава и днес", обобщи той.