България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Джамбазки: Споразумението на Турция и ЕС няма правна стойност!

Анкара цели "етническо прочистване", настоя той пред Bulgaria ON AIR

25.05.2016 | 09:38 Редактор: Мария Аладжова
Джамбазки: Споразумението на Турция и ЕС няма правна стойност!

Изселване на кюрдите в Европа - това е основната задача пред турското правителство, според евродепутата от ВМРО Ангел Джамбазки и журналистът Мажд Алгафари.

Според Джамбазки споразумението между ЕС и Турция е сключено най-вече от гледна точка на изгода за президента Ердоган и прокарваната от него политика в Турция и Близкия Изток: "Ердоган никога не е имал намерение да спазва това споразумение. Той искаше да получи пари, за да води война в Сирия и гражданската война в страната му. Очакваше през това споразумение да упсее да приключи своето етническо пречистване в Източен Анадол, Диарбекир и Северна Сирия".

"Вчера в правната служба на Европарламента поискахме да бъде обсъдено това поразумение между Турция и ЕС. Тогава правната служба се опита да ни обясни, че споразумението няма никаква правна стойност, че било на стойността на прессъобщение. Тъй като нямало никакви реквизити на международно споразумение. Може да станат нещата много по-дълбоки и интересни", обяви Джамбазки.

По думите му правителството на Реджеп Ердоган прави всичко възможно да изсели кюрдите в Европа и по този начин да предотврати създаването на Кюрдистан: "Целта на турското държавно и политическо ръководство е точно това - да изчисти етнически тези хора и тъй като няма как да ги изпрати на юг, където те ще се обединят и ще станат по-силни, целта е да ги изпрати в Европа, където едновременно ще спечели два плюса - ще се изчисти от тези хора и ще създаде допълнително проблем на ЕС", коментира той.

Мнението на евродепутата беше подкрепено и от Мадж Алгафари, който посочи: "Това е проедната стъпка на президента неговата цел е да се централизира властта около него, да разчисти изцяло територията около себе си и да промъкне промени в Конституцията. Тяхната цел е да изгонят кюрдите от Турция. Ако получат визите, ще ги изгонят по легален начин".

Според него, ако Анкара не получи обещания безвизов режим за пътуване в ЕС, България може да се превърне в основен коридор на идващите от Турция мигранти.