България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ева Паунова: Трябва да мислим по-глобално за кризата с бежанците!

Необходими са дългосрочни, а не краткосрочни решения, добави тя

24.05.2016 | 11:09 Редактор: Ирина Георгиева
Ева Паунова: Трябва да мислим по-глобално за кризата с бежанците!

Трябва да мислим по-глобално за кризата с бежанците, защото тя не е само за Европа и една или друга държава, призова българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова от ефира на Bulgaria ON AIR. В Сутрешния блок, тя изтъкна, че са необходими дългосрочни, а не краткосрочни решение и определи като краткосрочно споразумението с Турция.

"Не трябва да си мислим, че кризата се случва сега или в следващите три-четири месеца. Всъщност това е криза, която ще продължи и в следващите години, и ще стане част от начина, по който живеем и правим нашата политика. През последните години се вижда, че хората, които напускат мястото, където живеят заради конфликт го напускат за повече от 16-17 години, тоест това е тема, за която ще мислим как да се справим не само краткосрочно, а в дългосрочен план", отбеляза Паунова.

Много е важно, че ако продължим да имаме проблеми в континентите около нас - бежанците и други проблеми все повече ще влизат в Европа, добави тя. По думите й трябва да се знае, че на европейско ниво компромисите и решенията, за да бъдат направени понякога отнемат малко повече време. Според нея трябва да се работи върху проекти, които правят Европа по-конкурентна и по този начин да се инвестира в трети страни.

Европейското издание "POLITICO" нареди Ева Паунова в топ 40 на най-влиятелните евродепутати. Тя сподели, че е била изненадана от класацията и смята, че е попаднала в нея, благодарение на ясните си приоритети - един от тях е обвързан с дигиталните технологии, както и с повече инвестиции в Европа. 

"POLITICO могат да бъдат много по-конкретни каква е тяхната цел. Със сигурност една от целите им е да се установят все повече като издание, което в Брюксел и в Европа диктува какви ще бъдат трендовете в политиката, но не само - така, както го прави в САЩ. POLITICO прави вече втора подобна класация. Първата беше ориентирана за Най-влиятелните европейци от всичките 28 държави членки на ЕС. Сега тази класация до някаква степен изненада ЕП и със сигурност е една от класациите, които със сигурност се говори заради начина, по който е направена", добави Паунова.