България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Как да разпознаем качественото сирене?

Утвърденото име е гаранция за качество, каза пред Bulgaria ON AIR Симеон Присадашки от Асоциацията на млекопреработвателите

18.05.2016 | 07:50 Редактор: Мария Аладжова
Как да разпознаем качественото сирене?

В България има 250 предприятия, които произвеждат млечни продукти, над 90% от тях произвеждат сирене. 30% от тези предприятия работят качествено, а продуктите, които не отговарят на стандартите за качество, са продуктите без име.

Това каза в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR Симеон Присадашки от Асоциация на млекопреработвателите.

По думите му потребителят може да бъде сигурен в качеството на продукта, който купува, ако името на дадения производител е вече утвърдено на пазара.

Според Присадашки обаче покупателната способност на българския потребител е малка, заради това често се случва да попадне на некачествено сирене.

От друга страна влияе и пазарната ситуация, тъй като все повече търговски вериги продават продукти с по-ниски цени, което автоматично сваля качеството им.

В разговора участва и Сергей Иванов от Центъра по биология на храните. Според него контрол върху млечните продукти у нас има, но е друг въпросът доколко този контрол е ефективен.

"В агенцията по безопасност на храните имам чувството, че работим в различни посоки. Ние като данъкоплатци плащаме на Агенцията да контролира, много пъти излиза някакъв проблем, след това се оказва, че агенцията намира начин да оправдае хората. Примерно миналата година случая с фалшивите крави масла - Агенцията се опитваше няколко седмици да замаже проблема. Не знам на чия страна са", каза Иванов.

Качественото сирене трябва да не е с тебеширен, а бял цвят с кремав оттенък, посочиха двамата експерти. Най-голям риск за некачествено съдържание имат сирената, които са в насипно състояние в магазинните витрини.