България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

В новия Изборен кодекс има огромни пороци!

Сред тях е задължителното гласуване и ограничаването на броя на секциите, заявиха Мира Радева и Иво Инджов за Bulgaria ON AIR

09.05.2016 | 09:37 Редактор: Ирина Георгиева
В новия Изборен кодекс има огромни пороци!

"Всички власти у нас са зависими. Оказа, се, че нашият премиер Бойко Борисов си има началник и той се казва Валери Симеонов", коментира социологът Мира Радева в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR по повод Изборния кодекс и наложеното президентско вето. Според нея другият основен проблем е дефицитът на експертен потенциал.

В Изборния кодекс има огромни пороци, подчерта от своя страна политологът Иво Инджов. По думите му сред тях са ограничаването на броя на секциите, както и задължителното гласуване. Според него някои неща в Изборния кодекс съвсем удобно са били избегнати от президента Росен Плевнелиев.

Българите в чужбина някак си много удобно не протестират срещу тях "Отново изпадат в една много голяма заблуда, видите ли сега те са поласкани от това, че министър-председателят Бойко Борисов ги е приел." Едва ли не той е доброто срещу лошото ченге Валери Симеонов, а това, че той разчита на подкрепата на Патриотичния фронт (ПФ) вече две години, за да оцелява правителството му, не си дават сметка за това", добави Инджов.

Българите в чужбина не са сред най-активните, но какво е направила страната ни и политическата класа, за да ги активизира, отбеляза Радева. "За мен истинският проблем е, че този тип политически дискурс, който води Валери Симеонов, надгражда една изключително невярна геостратегическа теза и тя е, че видите ли Турция е нашият основен враг, което въобще не е вярно. Всъщност моята теза през всичките тези години е, че Турция трябва да стане членка на ЕС, защото единствено по този начин можем да гарантираме един естествен мост към интеграция на ислямския свят."

Според Иво Инджов обаче в Турция има огромни проблеми с правата на човек и е израз на политическо късогледство да се пледира тя да стане член на ЕС.

БСП - нов лидер - ново начало?

Политологът се надява след избора на Корнелия Нинова за председател на БСП - да се случи промяната. Според него президентските избори ще покажат дали БСП е на правилния път.

"Беше странно с толкова много кандидати, но партията има проблеми и трябва да вземе стратегическо решение. Документите, които бяха приети на Конгреса, са в подкрепа на лявата политика на досегашния председател Миков. Бяха гласувани с голямо мнозинство", посочи още Инджов.

БСП е разделена на два лагера и това е един проблемите на партията, добави още той.

Според Радева БСП има два проблема - първият е, че те имат един ценностен проблем: "Как да отстояваш лява идеология, когато си съвкупност от олигархични интереси и структури?". Вторият е, че левицата има много тежък структурен проблем -  вътрешна феодална структура. По думите й заради това вотът на младите хора се преориентира към националистическите формации като тези на Волен Сидеров, Валери Симеонов, дори и от типа на ВМРО.

"БСП имаше залитания по олигархични интереси с назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Далеч съм от мисълта да кажа, че през последните две години съществуват такива феодални структури, 50% от местното ръководство е подменено - част от левия ракурс", уточни Инджов.