България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Полицаи пострадаха при снощния протест в Раднево

Близо 2000 души участваха във вчерашното, второ по ред, шествие в града

05.05.2016 | 10:48 Редактор: Мария Аладжова
Полицаи пострадаха при снощния протест в Раднево

Близо 2000 души излязоха на протест вчера в Раднево, където в понеделник четирима мъже пребиха трима младежи заради отнето предимство. При шествие срещу ромските своеволия в града, пострадаха полицаи от жандармерията, отцепила ромския квартал "Кантона". В началото всичко е започнало мирно. Към ромската махала на града обаче напрежението е ескалирало. Там от 700 души са останали само 50.

За да подкрепят местните в града са дошли десетки футболни ултраси с маски и трибагреници. 

Стигна се до сблъсъци с полицията. Към органите на реда са полетяли бутилки и камъни. 

Николай Марков, който е един от колегите на пострадалия Живко. Той не отрече разпространените твърдения, че става въпрос за преразпределение на пазара на дрога и лихварство. 

"Доколкото съм запознат с тези неща това е факт, да", заяви Марков пред Bаulgaria ON AIR. "С Живко се познаваме от доста години, той е добро момче, весело, на никой не е направил нищо. Не знам как се е стигнало до този случай."

На въпрос дали е прецедент случилото се на 2 май в града, Марков заяви, че това са проблеми натрупвани с години. "Бездействието на община, може би и на полиция, са довели до това взимане на властта в ръцете на хората", посочи той. "Прибираме се по тъмно, страхуваме се, тези хора не бият, те направо убиват".

Николай Марков ще внесе искания хората, пребили тримата младежи да си понесат последствията, събарянето на незаконните постройки и премахването на тези хора.

На въпрос дали има етническо напрежение в Раднево, Марков е категоричен: "Разбира се, че има. Надявам се нещата да се успокоят, но просто не знам кога ще стане това".

Пребитите момчета в Раднево вече са стабилизирани.

/Снимка: Архив/