България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Спазвайте обичаите по Великден и ги правете с вяра

Фолклористът Веселка Тончева разкри тайнствата на големия празник пред Bulgaria ON AIR

29.04.2016 | 08:27 Редактор: Тодор Петров
Спазвайте обичаите по Великден и ги правете с вяра

Вярвайте и спазвайте обичаите, а не ги правете като папагали. Вниквайте във вярванията, така има по-силна връзка с божественото и християнското. Трябва да правим нещата с вяра.

Това заяви в предаването "Сутрешен блок" на Bulgaria ON AIR фолклористът доцент Веселка Тончева, която разказа старите български обичаи по Великден.

"Великденските празници са продължавали 3 дни - неделя, понеделник и вторник. Организирали са се хора, на които всички трябвало да бъдат с новите си дрехи. В събота вечерта момите слагат в пазвата си първото червено яйце, а момците на поясите, отивайки на църква. Те са си разменяли яйца в знак на харесване", разказа доцент Тончева.

Фолклористът разказа, че в Пернишко има стара традиция да не се дават червени яйца на овчарите, за да не им ослепеят овцете. Всички яйца се боядисват в четвъртък, нищо друго не се работи на този ден. Символът на тази забрана е свързан с градушката. Ако пък завали градушка, първото червено яйце се изнася на двора за да я спре. То се пази пред иконата вкъщи до следващата година. 

"Великденският заек е чужда традция, не е наша. Символът на яйцето не е забравен, но много неща не се знаят и са  останали в миналото. Примесът, който се е появил между фолклор и християнство, е голям. Яйцето е соларен символ, символ на жизнения кръговрат, на раждането на природата. Вярва се, че всичко се е родило от яйце", добави още доцент Тончева.

Тя разказа, че е имало практика червените черупки от яйцата да се налепят над вратите, за да прогонват болестите и лошото. Друг вариант е да се разпръснат около къщата, за да затоплят земята и реколтата да бъде добра. 

Вярва се, че по Великден душите на починалите се пускат и са сред нас. Затова се остава празно място на трапезата, за да седнат до нас. Празникът е свързан и с възкресяването на природата, на земеделието, което е свързано с оцеляването на човека. 

"Козунакът по-късно влиза в нашата традиция. Обичайни за нас са обредните великденски хлябове. Най-типична е погачата, в която се поставят яйца. Този хляб не се реже с нож, а се чупи, защото се вярва, че той носи душа", обясни фолклористът.

Всички всичко по темата във видеото: