България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Новият Изборен кодекс ще спре манипулациите в турските секции

Красимир Каракачанов, Ерджан Ебатин и Димитър Делчев в дискусия по горещата тема пред Bulgaria ON AIR

27.04.2016 | 09:29 Редактор: Тодор Петров
Новият Изборен кодекс ще спре манипулациите в турските секции

Проблемът с промените в Изборния кодекс е свързан с Турция. На предишни избори в голяма част от секциите там са гласували 1500-1600 човека, което е невъзможно технически. Излиза, че на всеки 28 секунди гласува по един човек. Там инструктират избирателите как да гласуват. Не се спазва изборното законодателство. Турция се опитва да вкара още един политически субект, за да влияе върху българската политика. 

Това заяви в предаването "Сутрешен блок" по Bulgaria ON AIR лидерът на ВМРО и депутат от Патриотичния фронт Красимир Каракачанов. 

Той подчерта, че големият въпрос е, как да не се позволи на страни, в които не може да се гарантира честен изборен процес, да влияят. Каракачанов увери, че никой от ПФ няма против българите по света да гласуват.

Той бе контриран от депутата от ДПС Ерджан Ебатин, който настоя, че промените в Изборния кодекс са с цел разделяне на гражданите, за да бъдат извлечени политически дивиденти за определени партии.

"Този кодекс всява голямо напрежение и не може да се замазва с обяснението, че Турция е най-голямата заплаха за България. Трябва да се търсят механизми тези притеснения да бъдат изчистени, но не може да се прави Изборен кодекс, изхождайки от съображения, свързани с една конкретна държава. Каракачанов е диалогичен и разбран човек, но когато защитава иделогически тези изпада в крайности на разделяне на обществото", коментира депутатът от ДПС.

Според Димитър Делчев от Реформаторския блок трябва да се запази досегашният ред и да се гласува навсякъде по света в повече секции, но те да бъдат ограничени до 50.

"Това е най-чистият вариант. Ще ограничим масовите манипулации в Турция и ще запазим възможността на местата, където има много българи, да се открият повече секции. Давам пример с Испания и САЩ, където живеят много наши сънародници. Ще включим повече българи в изборния процес", добави Делчев по темата.