България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Как да се справим с преяждането по празниците?

Яжте повече салати и по-малко козунак, съветват диетолозите Цвета Капитанова и Огнян Симеонов пред Bulgaria ON AIR

27.04.2016 | 08:43 Редактор: Луиза Божинова
Как да се справим с преяждането по празниците?

Яйца, козунаци, агнешко. С наближаването на празниците, съвсем естествено започваме да мислим и за великденската трапеза. За да не преядем и да предотвратим чувството за вина, което ще ни сполети след празниците, е добре да знаем някои основни трикове за "спасение" от преяждане.

Фитнес инструкторът Цвета Капитанова смята, че дори не е задължително да се стига до такова. Трикове за предотвратяване на огромната консумация според нея са: 1-2 чаши вода със стайна температура преди хранене, големи салати и по-малко количество месо, както и ограничаване на козунака до едно парче.

"Има и диетични варианти на козунака и на повечето великденски ястия", каза в "Сутрешен блок" по Bulgaria ON AIR Цвета Капитанова.

Що се отнася до консумацията на яйца, диетологът Огнян Симеонов заяви, че стига да не сме постили преди това, можем да си позволим повече яйца, но да махнем жълтъка.

"Винаги съм бил за преяждането, но за правилното преяждане", каза той. "Може да наблегнем на огромно количество и салата, и месо. Ако преяждането обаче е неправилно - тогава не е добър вариант."

По думите му не трябва да се превишава нормата от 150 грама месо под формата на различни ястия и най-малко да наблягаме на козунака.

Симеонов също е на мнение, че водата преди хранене е добре да се приема, защото разрежда стомашните сокове. "Колкото по-малко съставки има в козунака, толкова по-добре. Видим ли над 4 съставки в него - това не е козунак", посочи той.

По отношение на нитратите в салатата диетолозите съветват да накисваме зеленчуците за 20-30 минути преди консумация.

"Нитратите се натрупват в листата, корените и под кората на самия зеленчук, затова е задължително да се бели по-дълбоко", казва Капитанова. "Нитрати има и в месата, тъй като те се обработват с нитрати. Като купим някакво прясно месо, включително важи и за рибите, хубаво е също да ги измием на течаща вода и да ги накиснем преди консумация, за да излязат нитратите от тях", посочи тя.

"Съветвам хората да четат етикетите на храните, които купуват. Там пише всичко. Трябва да купуват определени марки, в които са сигурни", каза Симеонов.

Диетолозите са категорични, че водата на ден, която определен човек консумира, трябва да отговаря на ежедневната му дейност. Ако тренирате повече и изразходвате много енергия - пийте повече вода.

"Да не пада под литър и половина, ако можем и до повече да стигнем водата никога няма да ни навреди", казва Симеонов.

По отношение на това кога е добре да тренираме, Цвета Капитанова съветва това да се прави поне три пъти седмично.

"Доброто тяло се извайва изцяло с постоянство. Независимо какъв ангажимент имаме, поне 3 пъти седмично трябва да намираме време за спорт. Не може да очакваме да тренираме само 2--3 месеца усърдно, Трябва да поддържаме тялото си цял живот", каза фитнес инструкторът Цвета Капитанова.

 

Цялото интервю вижте във видеото: