България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Политиците предадоха българите в чужбина, правят си грешни сметки

Петицията "Искам да гласувам" набира сила, сънародниците ни се чувстват изритани, разкриха младежи пред Bulgaria ON AIR

26.04.2016 | 09:41 Редактор: Тодор Петров
Политиците предадоха българите в чужбина, правят си грешни сметки

Има предателство на българските интереси в чужбина, не правим нищо да върнем тези хора у нас. Политиците си правят грешни сметки, няма реална дискусия. Българските политици се страхуват основно от българите в чужбина. Тези хора са посланици на България и е загуба на ресурс да се скъса връзката по този начин. 

Това заяви в предаването "Сутрешен блок" на Bulgaria ON AIR Десислава Христова - един от инициаторите на петицията "Искам да гласувам". Тя призна, че подписалите се срещу приетите промени в Изборния кодекс вече са над 5000.

"Ще внесем подписите в парламента, ще ги изпратим и на омбудсмана, очакваме среща и с президента. Следващата стъпка е Конституционният съд. Когато има преференции българите в чужбина нямат право да избират конкретни хора, гласуват с вързани очи, само за партии. Българските политици се страхуват основно от българите в чужбина. Тези хора са посланици на България и е загуба на ресурс да се скъса връзката по този начин. Няма да има физическа възможност да се гласува. В един момент изборният ден приключва и хората няма да могат да гласуват. Това е все едно да се открие по една секция само в областните градове в България", коментира Десислава Христова.

Според Виктория Георгиева, която живее в Барселона, българските политици казват на сънародниците ни в чужбина "вие не сте част от нас".

"Останах зашеметена, когато разбрах за приетите промени. Не ми стигат думите да опиша какво усетих, почувствах се изритана. Опитват се да ни кажат вие не сте част от нас. Опитват се да ни отнемат правото да гласуваме. Сега ще трябва да отидем до Мадрид или Валенсия, или да се приберем в България. Говори се, че искаме да имаме по-висока избирателна активност, а ни затрудняват максимално. Карат ни да напуснем България, а после допълнително искат да ни изхвърлят", обясни възмутено Виктория.

Живеещият във Франкфурт Боян Юруков намира събитията за абсурдни и чиста математика. Той споделя мнението, че определени политици си правят грешни сметки, "че ще изтъргуват някакви места в парламента, но ефектът е много негативен за тях". 

"Ако нещата останат така, в Германия ще има секции само на 4 места. Пълнолетните българи във Франкфурт са 6000, в Западна Германия имаме около 40-50 000 души. Дори 3-4 000 да дойдат, това означава много часове чакане и ще се загуби този вот", разказа Боян.

Вижте целия разговор по темата във видеото: