България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Турция пуска бежанците на българската граница – 10% от тях, членове на ИД

Малки групи хора няма как да постигнат големи резултати, коментира Иво Борисов по повод гражданските патрули на границата

12.04.2016 | 08:45 Редактор: Ирина Георгиева
Турция пуска бежанците на българската граница – 10% от тях, членове на ИД

С малки групи хора и с индивидуални действия няма да се постигнат кой знае какви резултати. На ден влизат хиляди пъти и преминават хиляди пъти - трафикът на хора е един доста сериозен бизнес. Говори се за над 20 млрд. в Европа. Целта ни е да вдигнем шум и да види народът, че ситуацията е доста трагична. Това коментира Иво Борисов от Войнски съюз "Васил Левски" в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR по повод гражданските патрули по границата.

Властта ни казва едно, но се оказва, че парите за оградата са похарчени в n-пъти в повече, отколкото тя струва, добави Борисов. 

Той пресметна, че за две седмици Турция e успяла да изгради ограда за 350 км, която е с 3 пъти по-ниска стойност и е с всичките й прилежащи съоръжения, докато българската е една най-обикновена ограда.

"Получава се нещо в държавата - дали е умишлено, дали не е умишлено; дали е с цел някакво облагодетелстване от страна на някой, но някой не си върши работата", добави той.

В момента границата не се пази, категоричен бе Иво Борисов. 

Този шум, който се вдигна тези дни с последното гражданско задържане, е предотвратено и влизането на още 3 000 души, отчете той. По думите му след като тези 3000 души не са преминали, "това е накърнило финансово и е засегнало доста хора – каналджии".

Ако държавата и правителството имаше интерес каналджиите да спрат, досега да са ги спрели, посочи Борисов.

"Как можаха по бързата процедура да образуват производството на момчетата, които са там, а за каналджиите да не се знае? Всичко се знае, въпросът е, че някой си стиска очите и има чадър отгоре, който в момента работи доста добре и ще се наложи всички ние като народ да си патим", отбеляза Борисов.

Той заяви, че според един от информационните им канали, турските военни стоварват мигрантите на българската граница и ги пускат да минават насам. По думите му 10% от всички преминаващи в момента са членове на "Ислямска държава" (ИД). 

"Тоест какво прави в момента? Те умишлено се опитват да потушат малкото останали будни хора. Вместо да въоръжат населението, за да се защитават, да мобилизират жалките останки от това, което е останало от българската армия, защото при един такъв наплив дори и цялата армия, с която разполагаме да тръгне да излиза, а тя няма как да излиза и толкова еспедитивно, защото там се обаждат момчетата, че например нямат акумулатори - на 10 машини нямат акумулатор. Това е", посочи той.

През март се проведе среща с доста патриотично настроени организации, родолюбиви българи, припомни Борисов. По думите му те са създали Комитет за национално спасение, в който участват много структури и организатори. 

"Тогава създадохме ултиматум от 6 точки, според които правителството трябва да реагира по най-бързия начин, защото народът вече няма накъде. Една точка е за въоръжените сили, затваряне на границата, изграждане на границата, допълнително повишаване заплатите на българските полицаи, военните - тъй като те са на редовата; да им се осигурят нормални и достойни условия; допълнително интензивно обучение", уточни Борисов.

Ултиматумът е изпратен до всички народни представители и до президента, посочи той. На 20 април структурните организации от страната ще дойдат в София, за да получат отговор какво е свършено, добави Борисов.

"Но нашите структури - на Войнски съюз "Васил Левски" и Българско национално движение "Шипка" ще присъстват, част от тях като структури, които да осигурят спокойствието на народа и на гражданите, за да могат да получат нормален отговор. За да не се злоупотреби. Това от някои от властимащите да посегне на народа, за да го бие. Опасяваме се от това, защото тонове помия се изливат отгоре ни ежедневно", подчерта Борисов.

Военната служба при всички положения трябва да се върне, коментира още той. Според него България в момента е най-застрашена от гледна точка на това, "че и Турция започна да предявява някакви претенции".

Притесняват ни "Османските мераци, които се завръщат в режима на Ердоган", добави още Борисов. По думите му те имат връзка с бежанците, защото при турската армия "пиле не може да прехвръкне камо ли бежанците да се разхождат свободно. Те свободно ги пренасят до българската граница и си ги пускат".

Чуйте целия коментар в следващото видео: