България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Марсело Илиев: Искам да покажа на ромите, че трябва да има промяна

"Доказвах, че по нищо не се отличавам от другите", сподели ромското момче, което учи в Кеймбридж

24.03.2016 | 11:05 Редактор: Василия Пейчева
Марсело Илиев: Искам да покажа на ромите, че трябва да има промяна

"Това е една сбъдната мечта. Това чувство няма как да се опише. Всеки човек трябва да мечтае и да се бори за мечтите си". Така коментира ромското момче Марсело Илиев от Монтана своята сбъдната мечта - да учи в CATS College Cambridge, в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

Още по темата

Правителството одобри изплащането на 3950 британски лири за настаняване в общежитие на Марсело. С две решения на Министерския съвет от 2015 г. бяха одобрени плащания в размер на 8700 британски лири като частични вноски за общежитие на момчето.

"Много съм благодарен. Това показва каква подкрепа ми оказват", благодари момчето и разказа как е стигнал от Монтана до Кеймбридж.

"Единственото, което човек трябва да направи, е да има желание. Аз имах едно огромно желание, което беше над всичко. Имах желанието да уча, така получих добрите си оценки. Имах желанието да бъда виждан като момче не е от гетото, а като едно нормално момче. Имах мечта за нещо по-добро", разказа Марсело.

Момчето сподели, че в училище е имало подкрепа от ученици и учители, но не такава, каквато би получил "един нормален човек".

"Произходът ми е пречил да ми оказват пълната подкрепа. Но аз доказвах, че по нищо не се отличавам от другите", допълни момчето.

Марсело е категоричен, че всичко, което представлява в момента, дължи на семейството си. Той разказа, че родителите му са били много строги относно оценките в училище, което много му е помогнало да се развива и да набляга на ученето.

"Другите ромски семейства обаче не са така. Искам да покажа на ромския народ, че трябва да има промяна", така обясни Марсело защо и другите ромски деца не са ученолюбиви като него.

Марсело разкри и че проявява интерес към изобразителното изкуство. Започнал е да рисува голяма картина на мъж, който "иска да избяга, да се разруши, да не съществува".