България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ден на розовата фланелка - срещу агресията в училище

Проблемът е в световен мащаб, обясни училищен психолог в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR

24.02.2016 | 11:12 Редактор: Анисия Иванова
Ден на розовата фланелка - срещу агресията в училище

Всяко последна сряда на месец февруари е Ден на розовата фланелка. На този ден децата в много училища по света и у нас решават да се обличат в розово, за да кажат "Не на насилието в училище". У нас този ден се отбелязва за трета поредна година.

Насилието в учебните заведения е на второ място, след това в семейната среда. У нас над 100 училища официално подкрепят инициативата.

Денят има и своя история. През 2007 година един ученик  в Канада отива на училище с розово поло. Заради облеклото си той става обект на агресия и насилие от свои съученици. За да го подкрепят, на следващия ден негови съученици събират 50 розови тениски и ги раздават в училището.

Оттогава последната сряда на февруари се превръща в символ срещу насилието в училищата, а розовите фланелки стават негов белег.

Учениците от столичното 55 СОУ също се включат в инициативата.

"На никого не му е приятно да стане обект на насилие и тормоз в училище", казва Калина от 5 клас пред камерите на телевизия Bulgaria ON AIR. Тя признава, че знае за свои съученици от по-малките класове, които са били тормозени от големите. Съученичката й Ивана допълва, че в тяхното училище насилие няма. "Това е голям бонус за нас, защото съм чувала за други училища, където то съществува", признава момичето.

Това е проблем в световен мащаб, допълва училищният психолог Мария Колева.

"Ние залагаме предимно на превенцията. За нас е важно нашите ученици да бъдат информирани какво е тормоз. Това не е само да блъснеш или удариш, тормозът може да бъде вербален, психологически. Живеем в глобален свят- всяко нещо, което е написано в социалните мрежи против волята ни и неотговарящо на истината, също е тормоз", обясни психологът. Учениците трябва да разберат, че всяко нещо, което направят или кажат, има своите последствия, допълни тя.

В училището има педагогически съвет, Комисия за борба с противообществените прояви за начален и горен курс.
В 55 СОУ днес ще се работи съвместно със служители на детска педагогическа стая  и 7 РПУ. Пред учениците ще бъде показан и материал за агресията.