България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Със законен произход ли са милионите в КТБ?

Проверка на ВСС и инспектората към него да покаже, призова проф. Пламен Панайотов

12.02.2016 | 09:30 Редактор: Ирина Георгиева
Със законен произход ли са милионите в КТБ?

Със законен произход ли са милионите в КТБ - това е един от основните въпроси, а не кой къде си ги е вложил, смята специалистът по наказателно право проф. Пламен Панайотов. 

Още по темата

Проверката трябва да я направят съответните институции, а на Инспектората към ВСС му бяха дадени допълнителни правомощия, коментира той в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

"Всеки има право да се съмнява в една или друга проверка, но в действащото законодателство само ВСС и инспекторатът към него може да прави такива надзори. По-важно е, че ако има данни за извършени престъпления или административни нарушения има цялостна система от органи, които са призвани по закон да откликнат на такива съобщения, да бъдат образувани съответните производства и да се стигне докрай", обясни проф. Панайотов.

По думите на специалиста България е на първо място по относителен процент на осъдителните присъди сред държавите в ЕС. Според него фокусът на общественото мнение е изместен, "защото тези, които поддават информация за съставянето на докладите на ЕК дават само една малка част от наказателните дела, които се водят в България - знаковите дела". Трябва да се видят причините, заради които не се стига до осъдителни присъди, посочи той.

Фокусът е изместен и от основния проблем за обществото, свързан с казуса "КТБ", заяви още проф. Панайотов. 
Обществото трябва да знае къде са отишли огромните ресурси, които то покри с данъците си чрез ФГВБ, убеден е той.

Специалистът по наказателно право коментира и работата на ВСС. Според него членовете на Съвета са съсредоточени върху интриги и дразги, а не върху основното - неслучайно ВСС се нарича "правителството на съдебната власт".

ВСС е  единственият орган в държавата, в участието на който в излъчването на представители участват и трите власти - законодателна, изпълнителна и съдебна, отбеляза експертът.

"Не е възможно органите им да не се държат като органи в България. С други думи не е случаен фактът, че критиките в доклада на ЕК се отправят към българската държава и се дефинират за трите власти. Само обединени трите власти, а не демонстрирайки една непоносимост и в битка помежду си за надмощие биха отговорили за стандартите, които се очакват за България в тази област", добави той.

Чуйте още в следващото видео: