България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Прави ли се "списък на лошите"?

ЗНС проверява възможността да съди синдците на КТБ, съобщи председателят Румен Йончев

12.02.2016 | 10:31 Редактор: Ирина Георгиева
Прави ли се

Прави ли се "списък на лошите"? Това запита председателят на Земеделския народен съюз (ЗНС) Румен Йончев в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR по повод списъците на синдиците на КТБ.

Още по темата

ЗНС няма банкова сметка и никога не е имала в КТБ, твърди Йончев. Според списъците с вложители в банката, които бяха оповестени от синдиците, партията разполагала с 1.3 млн. лв., а ден по-късно тази сума беше коригирана на 50 лева.

"Тук стои въпросът къде е границата между грешката и манипулацията? Защото грешка би било, ако се сбърка сумата, сметката, но когато едно юридическо лице изобщо не е влизало в тази банка и няма сметка там, много остро стои въпросът кой и как измисли да стоим в този списък? Има някакъв опит да се направи "списъкът на лошите", смята Йончев.

Има опит за създаване на изкуствен списък, който 2 дена се търкаля по медиите, подчерта председателят на ЗНС. Той посочи, че проверява възможността да съди синдиците, които тиражират тази информация.

Според Борис Ячев от ПФ и член на временната комисия за КТБ предстоят да излязат много неща - не само за вложителите в банката, а и за кредиторите. Той подчерта, че от ПФ ще направят всичко възможно да станат ясни имената на онези частни кредитори и фирми, които са получили необезпечени кредити и са в основата на фалита на КТБ.

"Доказа се, че КТБ през последни 3-4 години е работила по схемата на класическа финансова пирамида и в основата на източването на КТБ стои собственикът и свързани с него фирми", добави Ячев.

След списъците трябва да има последващи действия от НАП, прокуратурата и разследващите органи, иначе ще остане усещането за безнаказаност, заяви Ячев.